Rolkoffers vol geld

Airbnb naar de beurs: vertrouwen in herstel van de reissector

Door Harm Teunis··Aangepast:
© ANPAirbnb naar de beurs: vertrouwen in herstel van de reissector
RTL

Middenin de pandemie gaat Airbnb naar de beurs. Een bedrijf dat zijn geld verdient aan mensen die bij anderen overnachten, terwijl vakanties in het buitenland verder weg lijken dan ooit. De beursgang klinkt onlogisch, maar beleggers staan in de rij voor aandelen Airbnb. Wat zegt dat over de reisbranche?

Door de coronacrisis staan vliegtuigen aan de grond, mogen mensen amper hun eigen land verlaten en zijn er alleen al in Nederland 15 miljoen minder toeristen. En precies in dat jaar gaat verhuurplatform Airbnb naar de beurs. 

Ondanks die op zijn minst pittige tijden heeft Airbnb zelf hoge verwachtingen van de beursgang. Het verhoogde de prijs van zijn aandelen twee keer in aanloop naar vandaag. Dan maakt het verhuurplatform zijn debuut op techbeurs Nasdaq. 

Tientallen miljarden waard

Een aandeel Airbnb zal 68 dollar kosten, meldt The Wall Street Journal. Dat is een stuk hoger dan het bedrijf eerder deze week aangaf: toen sprak Airbnb nog van een prijs tussen de 50 tot 60 dollar.

Het verhogen van die prijs komt omdat beleggers kennelijk in de rij staan en Airbnb casht daarmee zo'n 3,7 miljard dollar. Het bedrijf wordt dan gewaardeerd op meer dan 47 miljard dollar. 

Wat zegt de aandacht voor de beursgang van Airbnb voor de toekomstverwachtingen voor de reisbranche? "Het laat zien dat er vertrouwen is dat de reisbranche op termijn weer duidelijk herstel zal laten zien", zegt Thijs Geijer, sectoreconoom detailhandel en leisure bij ING.

Toerisme tijdens corona: van hotel in Randstad naar camping in de natuur
Lees ook

Toerisme tijdens corona: van hotel in Randstad naar camping in de natuur

Zomer liet zien: behoefte blijft

Alleen al afgelopen zomer was duidelijk zichtbaar dat de behoefte om te reizen niet minder is geworden, zegt Geijer. Na de eerste lockdown waren er minder beperkingen. En dat is terug te zien in de cijfers. 

"Het binnenlands toerisme draaide ineens weer op volle toeren. Dat was niet alleen in Nederland maar ook in andere landen. Het reflecteert dat de behoefte aanwezig blijft, ook als is het reisgedrag zelf veranderd."

En die verandering is tijdelijk, zegt hij. "Het kan zijn dat we anderhalf jaar met het virus en effecten kampen. Dat voelt lang voor ondernemers. Op langere termijn is het echt tijdelijk", zegt hij. 

Niet raar

Niet raar dus dat beleggers interesse hebben in een stukje Airbnb. Want dat bedrijf staat vooraan als het toerisme in binnen- en buitenland aantrekt. 

En dat moment lijkt heel voorzichtig dichterbij te komen nu in Groot-Brittannië deze week de eerste mensen zijn gevaccineerd. "Er is perspectief als de pandemie in bedwang is. Op het moment dat er positief nieuws is over de bredere beschikbaarheid van vaccins komt er vertrouwen dat de markt zich herstelt", zegt Jos Klerx, sectorspecialist horeca, recreatie en toerisme bij Rabobank. 

Op dat moment herstelt de leisuresector, het deel van de branche dat zich richt op vakantiegangers, sneller dan het deel van de markt dat zich richt op de zakelijke reiziger. "Zij gaan sneller herstellen dat we met zijn allen denken", zegt Klerx. "Daar kunnen partijen zoals Airbnb van profiteren."

Een succesvolle beursgang van Airbnb, geeft volgens hem ook aan dat beleggers vertrouwen hebben in dat herstel. Voor de zakelijke markt is de toekomst wat somberder. "Die zal structureel anders worden. Het duurt ook langer tot die weer hersteld is."

Niet de eerste klap

Het is ook niet de eerste klap voor de reisbranche. Van 2000 tot nu zijn er vaker periodes geweest met economische neergang, zegt ING-econoom Geijer.

"Dat vertraagt de groei van het reizen, maar uiteindelijk veert het weer op. Het heeft te maken met de toenemende welvaart en de groei van de wereldbevolking. Er zijn meer en meer mensen in staat om te reizen", zegt hij. 

Ook Klerx verwijst naar eerdere crises. Na grote terreuraanslagen en de SARS-uitbraak in Azië ging de reisbranche ook onderuit. En ook toen was er snel herstel. "De terreuraanslagen in Parijs hadden een flinke impact in reizen naar Parijs. Mits er geen grote werkloosheid ontstaat, kan het vrij snel herstellen."

Waar zit de waarde van Airbnb?

Per saldo is Airbnb al sinds de oprichting in 2008 verlieslatend. En het bedrijf werd dit jaar, net zoals de rest van de reiswereld, hard geraakt door de pandemie. Mensen mochten door lockdowns niet reizen dus werden er ook geen overnachtingen geboekt via Airbnb. 

Het bedrijf trok extra geld aan en sneed in de kosten. Deze zomer was er wat lucht omdat de beperkende maatregelen voor reizen wat werden versoepeld. Daardoor was er in het derde kwartaal wat winst. Maar bij lange na niet genoeg om zwarte cijfers te schrijven in 2020. Het bedrijf rekent er zelf op dat de bedrijfsresultaten voorlopig niet substantieel verbeteren.

'Iedereen wil in aandelen'

Toch verhoogde het bedrijf dus twee keer de prijs van zijn aandeel, omdat er veel vraag lijkt te zijn. "Dat komt door de gekte dat iedereen in aandelen wil zitten", zegt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z. En de verwachtingen rond Airbnb zijn hooggespannen. 

"Het bedrijf is in trek omdat iedereen erop rekent en verwacht dat ze winst gaan maken of op zijn minst groeien zodat ze op termijn winst maken", aldus Veenstra. 

Airbnb heeft in coronatijd wel iets bijzonders laten zien, zegt hij. "Ze draaiden ineens hun beste derde kwartaal ooit. En ze hadden een goed verhaal. Airbnb is geen verliezer gebleken, hotels wel. Het is een bedrijf waar veel groei in zit, maar het hangt wel af van ons gedrag. Wat gebeurt er als de pandemie voorbij is en we weer mogen reizen", zegt Veenstra. 

Maar daar hebben beleggers en de branche dus alle vertrouwen in.

Lees meer over
AirbnbNasdaqTechnologieBeursgangVerenigde Staten