Mondkapjes en anderhalve meter

Maatregelen zijn terug van weggeweest: dit komt eraan in strijd tegen corona

·Aangepast:
© ANP FotoMaatregelen zijn terug van weggeweest: dit komt eraan in strijd tegen corona
RTL

Vanaf vandaag gaan de nieuwe maatregelen in. Dat betekent dat het weer verplicht is om mondkapjes te dragen in bijvoorbeeld winkels en wordt de coronapas uitgebreid. Ook het advies om anderhalve meter afstand te houden is terug. Het lijkt weer helemaal de verkeerde kant op te gaan, maar er is hoop. Deze dingen komen eraan om ons te helpen in de strijd tegen corona.

Ten eerste kunnen we uitkijken naar de derde prik. In andere landen lopen ze op ons voor. Israël bijvoorbeeld, daar heeft iedereen die dat wil de kans gehad om een derde prik te halen. "Corona is daar niet weg, dat komt vooral doordat Israëliërs goed zijn gevaccineerd, alleen de Palestijnen niet zo", vertelt Ger Rijkers, immunoloog bij het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis aan EditieNL.

Beschermen en bestrijden

In eigen land komt het kunnen halen van een derde prik ook steeds dichterbij. Vanaf het einde van deze maand kunnen bijvoorbeeld thuiswonende tachtigplussers al een boosterprik halen.

QR-code op terras, mondkapje in winkel: maatregelen vanaf nu
Lees ook

QR-code op terras, mondkapje in winkel: maatregelen vanaf nu

Daarnaast is er een medicijn tegen corona, gemaakt door Pfizer. "De pil is een virusremmer, dus daardoor verspreid het virus minder in je lichaam. Voor mensen die niet gevaccineerd kunnen worden, is die pil echt een oplossing."

In Nederland laten momenteel ook meer mensen zich vaccineren. Twee weken geleden werden er nog 86.000 prikken gezet per week, dat waren er vorige week 93.000 volgens het RIVM. Daarmee ligt de vaccinatiegraad in Nederland op 84 procent. Alleen het kan nog beter.

Duidelijke maatregelen

Portugal is een van de koplopers in Europa. Daar ligt de vaccinatiegraad op 91 procent. Maar eigenlijk mogen we onszelf daar niet mee vergelijken zegt de Nederlandse Annekee van Lammeren die in Portugal woont. "Portugezen zijn heel volgzaam." 

"Er zijn maatregelen, en die gaan niet van links naar rechts. Er is duidelijkheid", vertelt ze aan EditieNL. Gemeentes krijgen in Portugal een kleur, die aangeeft welke maatregelen er gelden.

Geen discussie

De Portugese cultuur speelt volgens Van Lammeren ook een grote rol in waarom het daar zo goed gaat. "De cultuur van de Portugees is erg volgzaam, ze luisteren goed. Ze zijn jaren onderdrukt, dat zit in de cultuur ingebakken."

Waar Van Lammeren woont is het dragen van mondkapjes verplicht. "Maar dat is nooit een discussie geweest. Een mondkapje dragen is buiten, waar veel mensen zijn, verplicht. Ook als je het strand oploopt."

De mondkapjesregel is in Portugal nooit weggeweest. "Dus wij zijn eraan gewend. Het is een tweede natuur. Of het nou werkt of niet. Alleen daardoor zie je wel dat er een pandemie is." Hierdoor houden mensen volgens haar automatisch afstand. "Ik denk dat ze hier die discussie niet hebben, het wordt hier niet steeds afgeschaft."

Lees meer over
Elisabeth Tweesteden ZiekenhuisCoronacrisis in NederlandCoronamaatregelenMondkapjeVaccinatieCoronamedicijnPortugalIsraël