Spaans asiel

Kelly sloot zich 24 uur op in hondenhok om aandacht te vragen voor asielhonden

Door EditieNL··Aangepast:
© ACE-CharityKelly sloot zich 24 uur op in hondenhok om aandacht te vragen voor asielhonden
RTL

Het moet maar eens afgelopen zijn met mensen die hun hond te pas en te onpas dumpen. Dat vindt Kelly uit Rotterdam. Om haar punt duidelijk te maken sloot ze zichzelf 24 uur lang op in een hondenhok in een Spaans asiel. Vanmiddag mocht ze eruit. "Ik heb de wanhoop van de honden gevoeld."

Kelly werkt bijna zes jaar bij ACE-Charity, een asiel voor honden in het Andalusische Cala de Mijas. Normaal gesproken trekt ze om 17.00 uur de deur achter zich dicht, maar gisteren was dat wel anders. Ze sloot zichzelf op in een van de hokken, tussen de honden.

Verveling

Wat haar meteen opviel was de stilte toen haar collega's naar huis waren. "Zolang er mensen voorbijlopen is nog afleiding, maar daarna ben je echt aangewezen op jezelf en de andere honden. Ik had geen telefoon, geen boek, helemaal niks om te doen", vertelt ze aan EditieNL.

Kelly's slaapplek© ACE-Charity
Kelly's slaapplek

De 27-jarige vrouw moest het doen met een hok van ongeveer drie bij anderhalve meter, bestaande uit een binnen- en buitengedeelte. "Ik heb me met een matje en slaapzak geïnstalleerd in het binnenhok. Liggen paste niet, dus ik heb daar opgevouwen gelegen, samen met een grote hond. Die is in mijn nek komen slapen. Hij was wel blij met het menselijke contact."

Ze had verder alleen een waterfles mee. "Vandaag kreeg ik pas om 12.00 uur eten, net als de honden. Ik wilde echt leven zoals zij. Mijn behoefte kon ik doen in een emmer of in de afvoer in de kooi. Ophouden was natuurlijk geen optie."

Eenzaamheid

Kelly voelde zich eenzaam in het hok. "Natuurlijk is de denkwijze van een hond anders dan die van een mens, maar ik ben ervan overtuigd dat zij de onrust en eenzaamheid ook zo ervaren. Als het laatste personeel weg is gegaan merk je in het asiel dat de wanhoop toeslaat. Bij elk klein geluidje beginnen er honderden honden tegelijk te blaffen, in de hoop dat iemand is. Ik voelde ze denken: er is weer een dag voorbij, en weer is er niemand voor mij gekomen."

Kelly en 'haar' asielhonden© ACE-Charity
Kelly en 'haar' asielhonden

Vanmiddag is ze bevrijd. "Ik ben nog een beetje sprakeloos", vertelt ze kort daarna. "Ik voel me leeg. Het dringt nu pas door wat ik eigenlijk gedaan heb."

Doel

Online kunnen mensen haar actie steunen door geld te doneren. Daarnaast hoopt ze mensen aan het denken te zetten. "Miljoenen honden ter wereld leven zoals ik geleefd heb. Maar dan geen 24 uur; soms wel jaren. Wachtend op dat ene baasje. Sommige mensen dumpen hun hond al als ze een plasje binnenshuis hebben gedaan. Ze brengen 'm naar het asiel en kijken er nooit meer naar om."

Door haar eigen ervaringen te delen hoopt ze dat mensen begrijpen hoe het voor een hond is om opgesloten te zitten. "Ik zou een week al heftig vinden. Mentaal word je helemaal gek. Dat merk je ook aan die honden. Sommige draaien de hele tijd rondjes in hun kooi. Op een gegeven moment wordt het heel zwaar. Ik hoop echt dat mensen voortaan nog een keer nadenken voordat ze hun hond hier aan de poort afzetten."

Lees meer over
Editie NL Link in bioDierenDierenwelzijnHuisdieren