Accijnsverlaging Duitsland

Tanken voor minder dan twee euro: 'Gaat in Nederland niet meer gebeuren'

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPTanken voor minder dan twee euro: 'Gaat in Nederland niet meer gebeuren'
RTL

In Duitsland betaal je dankzij een accijnsverlaging vanaf vandaag gemiddeld 1,88 euro per liter benzine: een prijs waar wij in Nederland alleen nog maar van kunnen dromen. Zullen wij zelf ook ooit weer onder die magische grens van twee euro zakken?

De brandstofaccijnzen in Duitsland zijn vandaag maximaal verlaagd, tot het laagste niveau dat is toegestaan in de Europese Unie. Benzine wordt daardoor zo'n 35 cent per liter goedkoper.

Nederlandse accijnsverlaging

Ook in Nederland is sinds 1 april sprake van een accijnsverlaging. Benzine kost sindsdien 17 cent per liter minder. "Dat heeft weinig opgeleverd", zegt Paul van Selms van UnitedConsumers tegen EditieNL. In Nederland betaal je op dit moment gemiddeld 2,344 euro per liter, de adviesprijs is nog iets hoger; die staat op 2,45. 

Tanken in Duitsland door lage benzineprijs: 'Ik koop liever bier van het geld'
Lees ook

Tanken in Duitsland door lage benzineprijs: 'Ik koop liever bier van het geld'

"Gemiddeld gaf een Nederlander vorig jaar duizend euro per jaar uit aan brandstof. Dat is dit jaar met twintig procent gestegen. Die stijging komt door de schaarste en onzekerheid die de oorlog veroorzaakt", legt Van Selms uit.

Minder dan twee euro

De laatste keer dat benzine in Nederland minder dan twee euro kostte was in oktober 2021. Dat we één euro betaalden voor een liter benzine lijkt eeuwen geleden, maar het gebeurde in 2001. Toen kostte benzine 1,049 euro.

Toch denkt hij niet dat we nu allemaal massaal naar Duitsland moeten gaan rijden. "Het is onzin om vanuit Utrecht helemaal naar Duitsland te rijden. Je kunt beter besparen door minder te rijden."

Toch is minder rijden als consument niet altijd een optie, zegt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. "Als je de auto gebruikt heb je die brandstof toch nodig. Je kan niet zeggen: ik tank even niet. Met die motivatie voelt de impact van de magische twee-eurogrens toch minder groot." 

Nog duurder

Nederland is niet het duurste land van Europa als het op benzineprijzen aankomt. Zo betaal je in Griekenland nog meer: 2,442 euro per liter. In Denemarken en Finland ben je 2,515 euro kwijt en in Zweden is de gemiddelde literprijs 2,659 euro.

Toch herinnert Wessels zich nog hoe we jaren geleden riepen dat twee euro voor een liter benzine belachelijk was. "Als je die grens dan toch passeert, is er wel een schrikeffect. Iedereen klaagt erover."

Per consument verschilt of die zijn of haar gedrag hierop aanpast. "Veel mensen zijn geneigd om het goedkoopste tankstation te zoeken, omdat ze het idee hebben dat ze daarmee verschil kunnen maken. Voor sommige mensen is een paar centen besparen al voldoende om het te doen. Maar soms is de afstand het gewoon niet waard."

Onder de twee euro

Of we ooit nog minder dan twee euro gaan betalen voor een liter benzine? Van Selms denkt van niet. "Zelfs na de oorlog denk ik niet dat we nog onder de twee euro komen. Die tijd dat gas, elektra en brandstof goedkoop waren, is voorbij. Vooral met de drang dat alles schoon moet zijn."

Lees meer over
Editie NL Link in bioBenzineprijsBenzineAutoDuitsland