Lovende recensie

Weinig waardering voor eethuizen: 'Niet minder knap dan chic restaurant runnen'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLWeinig waardering voor eethuizen: 'Niet minder knap dan chic restaurant runnen'
RTL

De bara's, broodjes bakkeljauw en roti rolls vliegen over de toonbank van Surinaams eethuis De Hapjeshoek in Amsterdam. Afgelopen weekend werd het restaurant bekroond met een 9,5 in Het Parool, en sindsdien is het er een drukte van jewelste. Zo'n ereplaats voor een zaak die snelle happen serveert zien we niet vaak. Moeten eethuizen meer gewaardeerd worden?

Het loopt storm bij het Surinaamse eethuis in Amsterdam. "We deden het vóór het artikel ook al goed, maar nu is het echt heel erg druk", vertelt Jasbir Singh van De Hapjeshoek aan EditieNL. Dat betekent flink aanpoten voor het personeel, bestaande uit drie broers en een kok. "We werken bijna vijftien uur per dag. Om 10.00 uur 's ochtends begint de drukte al. Dankzij de recensie hebben we er allemaal nieuwe gasten bij."

Bekroning

De betreffende recensie komt uit de pen van recensent Mara Grimm. Ze schreef afgelopen weekend dat je bij De Hapjeshoek de sterren van de hemel eet en bekroonde de zaak met een 9,5 – het hoogste cijfer sinds ze in september begon met recenseren voor Het Parool.

Surinaams eten in De Hapjeshoek© EditieNL
Surinaams eten in De Hapjeshoek

Dat terwijl dit soort 'eenvoudige' eethuizen nauwelijks in de restaurantgidsen te vinden zijn. "Koks en culinair schrijvers kennen de goede adressen vaak wel, maar de meeste gidsen gek genoeg niet", zegt Grimm tegen EditieNL. In Azië is dat wel anders. "In Tokio of Bangkok kunnen streetfoodzaken bijvoorbeeld gewoon een Michelinster krijgen. Bij ons is alleen een vermelding in een gids al ondenkbaar."

Zonde, vindt Grimm. "Onze eetcultuur is zoveel rijker dan je in de meeste gidsen terugziet. Ik heb lang over toprestaurants geschreven en kom daar nog steeds met veel plezier, maar kan net zo goed uit mijn dak gaan van een kom goede noodles. Het gaat uiteindelijk om kwaliteit, en die heb je overal."

Eethuizen in Nederland

Nederland telde in het eerste kwartaal van dit jaar 618 bedrijven die in hun beschrijving eethuis hebben. De meeste vind je in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Bron: KvK

Haar hoogste cijfers tot nu toe waren er dan ook zeker niet alleen voor topzaken. Zo gaf ze ook een 9 aan ThaiThai Poppetje en een 8,5 aan Paon Bali in Amsterdam. Maar De Hapjeshoek steekt er voor haar met kop en schouders bovenuit. "Van sambal tot spekkoek: ze maken alles zelf en alles is perfect op smaak. En dat voor een tientje per persoon. Echt waar, de prijs-kwaliteitverhouding kan niet beter."

Noni Kooiman, chefkok en auteur van een boek over Surinaams eten, vindt het fantastisch dat het eethuis in de schijnwerpers staat. "Ik ga heel graag naar eethuizen: van Surinaamse tot Indiase en Chinese. Ik vind het leuk om me chic aan te kleden voor een restaurant, maar tegelijkertijd houd ik enorm van dit soort eethuizen. Het spektakel zit 'm daar niet in de servetten en de service, maar in het eten."

Onderwaardering

Eethuizen worden ook volgens Kooiman ondergewaardeerd. "Ze worden gezien als plekken waar je naartoe gaat voor een snelle hap." Dat vindt ze een gemiste kans. "Ik snap heel goed dat chique restaurants een Michelinster krijgen, want wat ze doen is heel knap. Maar wat ze in de eethuizen doen, is óók heel bijzonder. En dat doen ze met minder geld én vaak met minder mensen. Beide verdienen daarom evenveel aandacht en waardering."

Daarnaast is het bezoeken van een eethuis een manier om andere culturen te leren kennen. "Eten is een goede manier om de geschiedenis van een land en cultuur te vertellen. Wie roti wil, gaat nu naar ' de roti-man'. Maar de Surinaamse keuken is meer dan dat. In eethuizen krijg je daar een kijkje in."

Lees meer over
RestaurantsCulinairEditie NL Link in bioVoedsel