Aalsmeer

Lotte werd gebeten door een roofvis: 'Ze komen dichterbij dan je denkt'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLLotte werd gebeten door een roofvis: 'Ze komen dichterbij dan je denkt'
RTL

Lotte Uittenbogaard schrok zich rot toen ze afgelopen dinsdag tijdens het pootjebaden in de Westeinderplassen in Aalsmeer een pijnscheut door haar voet voelde. Een vis leek haar te hebben gebeten. Het dier had blijkbaar zulke scherpe tanden dat ze er een lelijke wond aan overhield. Hoe uitzonderlijk is dit?

De 20-jarige vrouw uit Rijsenhout zat al een paar minuten met haar voeten in het water toen ze plotseling een steek voelde. Toen ze haar voet boven water haalde, zag ze allemaal sneetjes rondom haar tenen. "Er begon meteen bloed uit te stromen", vertelt Lotte aan EditieNL.

Korstjes en blauwe plekken

Ze heeft de wondjes direct ontsmet en is voor de zekerheid naar de dokter gegaan. Het bleek niet ernstig. Inmiddels zitten er korstjes en blauwe plekken op haar voet. 

Lottes voet
Lottes voet

Hoewel ze zelf niets in het water heeft gezien, denkt ze dat het een vis was. "Ik voelde echt iets om mijn tenen heen, alsof er een soort hap genomen werd. Je ziet ook aan de vorm van de sneetjes dat het een mond is."

Kleine kans

Lotte heeft flinke pech gehad, zegt Niels Brevé van Sportvisserij Nederland. "In de Nederlandse zoete wateren zwemmen miljoenen vissen en de kans dat ze mensen bijten is ontzettend klein. De vissen in Nederland eten namelijk geen mens. Het is zo uitzonderlijk dat ik er zelfs van opkijk", zegt hij tegen EditieNL.

Zoetwatervissen zijn voor ons niet gevaarlijk. "Ik denk dat deze vis zich heeft vergist. Normaal zwemmen vissen weg als mensen het water in rennen, door al dat lawaai en geplons. Misschien zat deze verscholen onder de steiger. Onder water is het donker. Als er dan ineens iets verschijnt kan zijn reactie zijn: 'hap, even kijken'."

Vissen met tanden

In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet."

De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter. "Ik denk dat het een snoek is geweest die Lotte beet. Die hebben de grootste tanden. Het is niet dat ze een bek vol hebben; ze zitten meer verspreid", legt Brevé uit. "Dat is echt iets anders dan bij haaien, die drie rijen scherpe tanden hebben."

Ook natuurkenner Arjan Postma denkt dat het een snoek is geweest. "Dat kan bijna niet anders. Het is de enige vis die op deze manier kan bijten. Het zijn hinderlaagrovers. Ze liggen verborgen tot er een prooi voorbijkomt."

Natuurkenner Arjan Postma laat de bek van een snoek zien© EditieNL
Natuurkenner Arjan Postma laat de bek van een snoek zien

Grote snoeken kunnen wel anderhalve meter worden, maar die verbergen zich in dieper water. Vermoedelijk was dit een klein exemplaar. "Die kleintjes zijn zo'n dertig tot veertig centimeter. Ze verbergen zich vlak langs de kant, bijvoorbeeld op zo'n plek waar je pootje kunt baden."

Bedreiging

In het water komen vissen veel dichter bij ons dan mensen denken, vertelt de boswachter. "Ze kunnen heel goed inschatten waar we zwemmen en wat we doen." Normaal gesproken doen ze niks. "Ze kunnen wel bijten uit verdediging, maar ook dat komt zelden voor. Zij hebben ons veel beter in de gaten dan we denken en zijn niet bang voor ons."

Mogelijk heeft deze vis gebeten omdat Lotte een plotselinge beweging maakte. "Ik denk dat hij zich bedreigd voelde."

Lees meer over
Editie NL Link in bioDierenBijtincident