WK Qatar

Braziliaanse voetballers 'ziek door airco', maar kan dat wel?

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLBraziliaanse voetballers 'ziek door airco', maar kan dat wel?
RTL

Het is loeiheet in Qatar en daarom draaien de airco's in de stadions op volle toeren. Niet alle voetballers zijn daar even blij mee. In het Braziliaanse team zouden meerdere spelers kampen met griep- en verhoudheidsklachten en ook Oranje-spelers Frenkie de Jong en Marten de Roon klagen. Maar kan dat wel, ziek worden van de airco?

De Braziliaanse speler en voormalig Ajacied Antony zegt ziek te worden van de airconditioning in de stadions van het WK voetbal in Qatar. Het leidde tot griepverschijnselen bij meerdere spelers binnen de selectie. Onder anderen de geblesseerde sterspeler Neymar en de aanvaller van Manchester United zelf hadden er last van.

Droge lippen, dikke trui

"Het is koud. Mijn lippen zijn droog door de airco", vertelt een supporter in Qatar aan Editie NL. Ook een andere voetbalfan heeft er last van. "Ik moest tijdens de wedstrijd een dikke trui aan. Gelukkig is het warm als er gescoord wordt." Weer iemand anders vertelt: "Ik was vorige week ziek, en ik denk dat het door de airco komt."

Braziliaanse oud-Ajacied Antony wordt ziek van airco in stadions
Lees ook

Braziliaanse oud-Ajacied Antony wordt ziek van airco in stadions

Maar kun je eigenlijk echt ziek worden van de airco? Het bedrijf Elite Koeltechniek & Airconditioning krijgt die vraag heel vaak. "We hebben 'm zelfs meegenomen bij de veelgestelde vragen op onze website", vertelt eigenaar Kaey van Gerner aan Editie NL. "Een airco maakt de lucht droger en daardoor kun je soms wel een droge neus en keel  krijgen", weet hij. "Dat is niet altijd even fijn als je erin slaapt."

Effect droge lucht

Dat beaamt KNO-arts Dennis Kox. "Droge lucht maakt dat je een droge, pijnlijke keel kan krijgen. Dit betekent niet meteen dat je een virus hebt, maar het kan wel zo voelen. Een airco maakt de ruimte kunstmatig koeler en daar is je lichaam niet op gebouwd."

Hoewel je van de airco dus geen echte griep kunt krijgen, kan het apparaat er wel voor zorgen dat je sneller vatbaar bent voor virussen. Dat heeft te maken met je slijmvliezen, die je normaal gesproken beschermen. "Door de airco drogen die uit", zegt Kox.

Ook moet je neus harder werken. "De functies van de neus zijn het bevochtigen en verwarmen van de lucht en de lucht laten circuleren zodat we kunnen ruiken. De lucht van de airco is droger en kouder, waardoor de neus harder moet werken. Door de afwisseling wel-geen airco heeft je neus moeite met het vervullen van zijn functies, en kan het zijn dat er meer of minder slijm wordt aangemaakt met als gevolg een doge neus of snotneus."

Schoonmaken

Bovendien pompt de airco lucht rond waar eventuele ziektes in kunnen zitten, vertelt Ellanie de Bruijne, deskundige infectiepreventie bij Ziekenhuis Amstelland. "Als hij niet goed wordt gereinigd wordt het een lekker nestje voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Onder de perfecte omstandigheden doen ze dat heel snel: om de twintig minuten. Een airco blaast die lucht vol bacteriën vervolgens uit. Daar kun je wel ziek van worden."

Het is dan ook belangrijk om de filters regelmatig te vervangen of schoon te maken, zegt Van Gerner van het aircobedrijf. "Ik adviseer om dit elk half jaar te doen. Maar het is ook afhankelijk van de ruimte, en of daar bijvoorbeeld tapijten of dieren aanwezig zijn."

Als je dit goed doet, zou de lucht in zo'n ruimte volgens hem juist schoner zijn dan op een plek waar geen airco is. "Als de luchtfiltering goed werkt, zitten er juist minder stofdeeltjes en pollen in de lucht. Mensen met astmatische of allergische klachten hebben daar baat bij."

Door neus ademen

KNO-arts Kox raadt daarnaast aan om in ruimtes met airco veel te drinken en door je neus te ademen. Maar voor de voetballers in Qatar is dat laatste natuurlijk lastig. "Dan hap je juist met je mond naar lucht. Maar ja, voetballen in de hitte van Qatar is ook geen optie."

Lees meer over
Editie NL Link in bio