EditieNL

Extreem zweten: 'Ik kon nog geen mobieltje vasthouden'

Door Editie NL··Aangepast:
© iStockExtreem zweten: 'Ik kon nog geen mobieltje vasthouden'
RTL

Een beetje zweten doen we in de zomer allemaal wel, maar wanneer je zelfs bij dagelijkse bezigheden begint te zweten kan het zomaar zijn dat je een medische aandoening hebt.

Zo'n 3 procent van de mensen heeft last van overmatig zweten, ofwel hyperhidrosis. Dat zijn ruim 500.000 Nederlanders. De meesten hebben last van extreem zweterige handen, voeten en oksels maar ook hoofdzweten komt voor. 

ZIE OOK: Nieuw parfum: hoe meer je zweet, hoe beter je ruikt

Meestal ontwikkelt de aandoening zich aan het begin van de puberteit, zegt dermatoloog Koen Quint van de Roosevelt Kliniek in Leiden. "Je ziet vaak dat patiënten ook familieleden hebben die er last van hebben."

Zweten als je stress hebt, heeft iedereen wel eens meegemaakt. Maar mensen met hyperhidrosis zweten dus de hele dag. "Niet alleen als ze sporten, maar ook als ze de gewone dagelijkse handelingen doen. En onder stress wordt het nog erger", zegt Quint. Hoewel heel wat Nederlanders hier last van hebben, heerst er nog steeds een groot taboe op.

'Geen mobieltje vasthouden'
Marja Boedart herkent dit. Ze had 45 jaar lang last van extreme zweethanden. "Ze waren echt kletsnat. Ik kon geen mobieltje vasthouden, geen muziekinstrument bespelen." Mensen realiseren zich vaak niet hoe heftig het is, zegt Boedart. "Je bent er 24 uur per dag mee bezig. Bij afspraken dacht ik vaak 'Oh nee, zo moet ik een hand geven'."

Een paar jaar geleden hoorde Boedart over een nieuw soort operatie. "Ik werd er emotioneel van. Ik kan nu eindelijk een muziekinstrument leren, dacht ik direct." Tijdens de ingreep zijn haar zweetklieren lam gelegd. Ze is nu voorgoed verlost van haar probleem en heeft nu kurkdroge handen.