EditieNL

Cups en wasbaar maandverband: ecovriendelijk menstrueren is populair

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLCups en wasbaar maandverband: ecovriendelijk menstrueren is populair
RTL

Tegenwoordig is zijn we best milieuvriendelijk in Nederland: we recyclen veel en gebruiken zonnepanelen. Maar wist je dat je ook milieubewust kunt menstrueren? Er zijn vrouwen die er goede ervaringen mee hebben, maar is het echt zo veel beter?

De verkoop van tampons en maandverband van biologisch katoen is het afgelopen jaar met 50 procent gestegen. Ook de menstruatiecups en wasbare maandverband zijn populair. "De verkoop van het maandverband is met 70 procent gestegen en de cups met 125 procent", zegt Judith Houtenbos van Cute Cotton. 

Duurzaam

Steeds meer vrouwen gebruiken deze producten omdat ze lang mee gaan. "Een cup gaat vijf tot tien jaar mee en je gooit dus de hele periode niks weg", zegt Houtenbos. "Het drukt ook de kosten: de cup is 15 tot 30 euro en dat heb je er binnen een paar maanden al uit."

Het idee dat je deze producten steeds moet wassen, vindt niet iedereen fijn. Toch is het volgens Houtenbos helemaal niet vies: "Als je in een ziekenhuis ligt, vertrouw je ook erop dat de lakens schoon zijn. En je ondergoed is ook gewoon schoon, dus dat gooi je ook niet weg. Het wordt juist als schoner ervaren dan normale menstruatieproducten."

Artikel gaat verder na de video

Een aanrader

Kim Bergshoeff gebruikt al twee jaar wasbaar maandverband. Ze heeft de ziekte van Crohn en draagt daarom vaker een maandverband dan andere vrouwen. "Het werd een duur grapje om zoveel wegwerpmaandverband te blijven kopen", vertelt ze. "Daarnaast irriteerde het mijn huid."

Ze heeft er zelf totaal geen problemen mee. "Als iemand me als puber had verteld over deze producten, had ik misschien wel met 'iew' gereageerd", zegt ze. "Mijn man vindt het vooral vervelend als ik ze te drogen hang. Maar het is echt een aanrader als je voor een beter milieu bent, je een gevoelige huid hebt of vaak last hebt van schimmelinfecties."

Is het gezonder?

Zijn deze milieuvriendelijke producten nou zo veel beter? Lastig, vindt huisarts Job Nievaar. "In mijn ogen is het niet veel gezonder of slechter", zegt hij. "De wasbare inlegkruisjes ademen meer waardoor je minder kans hebt op een infectie. Het nadeel is dat wat ze opnemen niet afgeschermd worden van de huid. Kijk maar naar oude uitwasbare luiers: het blijft hangen rond de billen en gaat irriteren."

Volgens de huisarts hoef je je ook geen zorgen te maken over de stoffen die zijn verwerkt in normale tampons en maandverband. "Er kunnen best stoffen in zitten zoals chloor die bij het productieproces worden verwerkt. Die zijn schadelijk voor het lichaam, maar je moet kijken naar de concentratie. Die zijn te verwaarlozen."

"Er zullen mensen zijn die heftig reageren op de huidige producten", vertelt Nievaar. "Maar als je nu geen klachten hebt, dan zal je die op de lange termijn ook niet krijgen." 

Bekijk hier het tv-fragment:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
VrouwMilieuvervuilingMenstruatie