Aspirine, paracetamol, ibuprofen: we eten ze als snoepjes. Maar weet jij eigenlijk wel wat de maximale dosis van pijnstillers is? En welke pijnstiller helpt eigenlijk het beste tegen kiespijn?

'Paracetamolletje' is geen snoepje

Door Editie NL··Aangepast:
'Paracetamolletje' is geen snoepje
RTL

Weet jij wat de maximale dosis van paracetamol en ibuprofen is? En welke pijnstiller helpt eigenlijk het beste tegen kiespijn? Veel mensen hebben geen idee hoe het precies zit. Tijd voor de grote pijnstillerquiz.

Deze week starten de drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg een nieuwe campagne over verantwoord pijnstillergebruik met een daarbij behorende pijnstillerquiz. Die campagne is blijkbaar hard nodig, want uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik blijkt dat consumenten onvoldoende kennis hebben over pijnstillers. Een paar uitkomsten op een rij:

  • 54 procent van de mensen weet niet wat de maximale dosis van paracetamol is.
  • Bij ibuprofen weet maar liefst 77 procent niet hoeveel je er maximaal mag innemen.
  • De helft van die mensen denkt een hogere dosis ibuprofen te mogen slikken dan de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag.
  • 11 procent combineert soms ibuprofen met paracetamol, terwijl dat niet verstandig is. 
  • 7 procent combineert weleens paracetamol met griepmiddelen, terwijl ook dat wordt afgeraden.

 

 

Geen snoepjes

"Consumenten hebben te weinig kennis én overschatten hun kennis over pijnstillers", zegt directeur van het CBD Marten Hummel. "Dit is een belangrijk signaal. Je moet alert zijn op correct gebruik van deze middelen, want pijnstillers zijn effectief en bij normaal gebruik veilig, maar het zijn natuurlijk geen snoepjes."

Bas Harmse van DA Drogist beaamt dat er te makkelijk over wordt gedacht. "Het feit dat mensen het een 'paracetamolletje' noemen, zegt al genoeg." 

Het is ook best lastig om de juiste pijnstiller te kiezen: sommige pillen zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen, ouderen of kinderen. Of je mag ze niet langer dan een bepaald aantal dagen achter elkaar gebruiken. Daarnaast is niet elke pijnstiller geschikt voor elk type pijn. Een tip van Bas Harmse: "Paracetamol is in principe de eerste keuze. Het is pijnstillend en koortsverlagend. Maar heb je echte ontstekingspijn zoals kiespijn, dan kun je beter ibuprofen nemen."

Vanavond in de uitzending Editie NL nemen we de proef op de som met de grote pijnstillerquiz. Wil jij nu alvast testen hoe goed je op de hoogte bent van wat je wel of niet mag slikken? Test het met de pijnstillerquiz van het CBD