EditieNL

"Uw geleidehond mag niet naar binnen"

·Aangepast:
"Uw geleidehond mag niet naar binnen"
RTL

Bizar maar waar: geleidehonden van slechtzienden worden nog regelmatig geweigerd in openbare gelegenheden in Nederland. Waarom is dat zo? EditieNL gaat met stok en geleidehond op onderzoek.

Blinden en slechtzienden kunnen vaak heel zelfstandig gaan en staan als zij hulp krijgen van een geleidehond. Maar dat wordt lastiger als hun hond wordt geweigerd en dat gebeurt nog al eens in openbare gelegenheden.

Dat zegt KNGF Geleidehonden, waar ongeveer de helft van de in totaal 1000 bezitters van een geleidehond in Nederland zijn aangesloten. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, ontbreekt het bij ons aan duidelijke regelgeving.

Geweigerd in de supermarkt
"De staatssecretaris heeft besloten de regelgeving aan de gemeenten over te laten en dit leidt bij iedereen tot verwarring,” vertelt Peter van Heijden, plaatsvervangend directeur bij KNGF Geleidehonden. “We kennen verhalen van bezitters van geleidehonden die geweigerd zijn bij onder meer supermarkten, ziekenhuizen, restaurants en in taxi's."

Een hond is een hond
Wat is dan de reden dat ze een geleidehond weigeren? Peter: "Een hond is een hond, krijgen blinden vaak te horen. Maar een blinde of slechtziende heeft zijn geleidehond gewoon heel hard nodig."

Thumbnail

Stennis in Blokker
Aardig is anders... Gelukkig laat niet iedere slechtziende zijn hond zo makkelijk wegsturen.

Wim Jansen is slechtziend en bezitter van een geleidehond. "Ik ben wel eens geweigerd bij Blokker. Toen zei ik tegen de verkoopster: dan zal ik mijn hond even buiten laten dan ga ik met mijn stok langs het glaswerk. Toen mocht de hond alsnog naar binnen."

Wel of niet naar binnen?
EditieNL ging vandaag met een slechtziende en zijn geleidehond in Utrecht op pad om te testen of ze bij winkels, taxi's en supermarkten naar binnen mochten. En: de Domstad is met vlag en wimpel geslaagd. Nergens is deze trouwe zwarte viervoeter geweigerd.