EditieNL

Waarom hebben we in Nederland geen orkanen?

Door Editie NL / Geertje van de Ven··Aangepast:
© iStockWaarom hebben we in Nederland geen orkanen?
RTL

De krachtige orkaan Irma raast momenteel over de Bovenwindse eilanden. In Nederland gaat het ook wel eens tekeer, maar een orkaan hebben we nog nooit gehad. Waarom hebben wij hier geen orkanen?

"Dat is eigenlijk heel simpel", vertelt Nicolien Kroon van Buienradar. "Warmte en vocht is de voeding voor een orkaan. Het zeewater moet daarom een minimale temperatuur van 27 graden hebben, wil een orkaan zich kunnen voeden", legt Kroon uit. "In Nederland hebben wij dat nooit. Het warmste zeewater hier ooit gemeten is rond de 18 graden."

Restanten weleens over Europa

De orkanen die aan land gaan, doven uit, zegt Kroon. "Die missen de warmte en het vocht van de zee. De orkaan wordt dan een storm, en de restanten daarvan komen weleens over Europa. Maar zo'n voormalige orkaan is dan al zover uitgeraasd en heeft zoveel kou gekregen, dat het dan niet meer is dan een lagedrukgebied." 

Of we écht nooit een orkaan in Nederland krijgen, is natuurlijk lastig uit te sluiten. Kroon: "Ik durf geen eeuwen vooruit te kijken, maar voorlopig hoeven we daar zeker niet bang voor te zijn."

LIVEBLOG: volg hier het laatste nieuws over orkaan Irma 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer over
BuienradarNatuurrampNatuur & MilieuWetenschapMeteorologieWeersverwachtingOrkaanExtreem weerOrkaan IrmaNederlandSint Maarten