EditieNL

Hebben vrouwen in Burundi het echt beter dan in Nederland?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Hebben vrouwen in Burundi het echt beter dan in Nederland?
RTL

Burundi is Nederland voorbijgestreefd op de ranglijst van landen waar de minste ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Toch betekent dat niet dat je als vrouw in Burundi beter af bent dan in Nederland, zegt Irma van Dueren, plaatsvervangend ambassadeur in Burundi.

Ons land is naar de zestiende plaats gezakt op de jaarlijkse Global Gender Gap Index. De daling komt vooral omdat we minder goed scoren op het gebied van arbeidsparticipatie en inkomensgelijkheid. Vrouwen werken minder dan mannen en ontvangen ook minder salaris voor hetzelfde werk.

Mannen doen niets

Dat uitgerekend Burundi (twaalfde op de lijst) zo hoog staat, zorgde voor veel verbaasde gezichten, maar er lijkt een eenvoudige verklaring voor. Volgens plaatsvervangend ambassadeur Van Dueren is de deelname van vrouwen aan het arbeidsproces in Burundi heel hoog. "Ze werken keihard, terwijl mannen hier niets uitvoeren. Van zaaien tot oogsten en de verkoop op de markt. In Burundi doet de vrouw alles, maar alle macht, geld en bezittingen staan op naam van de man." 

Nederlandse vrouwen hoeven hun spullen dus niet te pakken. Burundese vrouwen hebben het heel zwaar, zegt Van Dueren.

Appels met peren

Ook Laila Ait Baali van genderplatform Wo=Men ziet nog enige nuance. "Het is als appels met peren vergelijken", zegt ze. "Nederland heeft het hoogste aantal parttime werkende vrouwen van de Europese Unie. Dat is opvallend en heeft invloed op de lijst." Volgens Ait Baali is er in Nederland nog veel werk te verzetten op het gebied van zorg en arbeid. "Het is hier bijvoorbeeld nog een soort van automatisme dat zodra een vrouw moeder is geworden, zij degene is die parttime gaat werken. Terwijl dit natuurlijk ook andersom kan."

De lijst zegt volgens haar niets over geweld tegen vrouwen of de zeggenschap die ze hebben. "Er is nogal wat mis mee. Het zegt niets over de positie van de vrouw, dus de ranking is te zwart/wit." 

Tradities en gebruiken

Van Dueren zegt dat de Nederlandse ambassade zich inzet voor vrouwenrechten in Burundi. "Samen met hulporganisaties en regering werken we aan rechten voor de vrouw, bijvoorbeeld recht op land. Nu kan zelfs weduwe geen land bezitten. Dat willen we veranderen. De ambassade maakt zich hard, maar het is een lange weg. Je probeert tradities en gebruiken te veranderen. Daarom kijken we niet naar komende jaren, maar de toekomst."

Bekijk hier de video:

Lees meer over
EmancipatieBurundi