EditieNL

Kus op de wang kan, dickpic niet: 1 op 3 jongeren ervaart grensoverschrijdend gedrag

Door EditieNL··Aangepast:
© GettyKus op de wang kan, dickpic niet: 1 op 3 jongeren ervaart grensoverschrijdend gedrag
RTL

Een op de drie jongeren heeft te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van Editie NL onder ruim 500 jongeren. Vooral jonge vrouwen zijn het slachtoffer. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen heeft hier ervaring mee.

DVJ Insights ondervroeg voor het onderzoek 504 jongeren tussen de 12 en 25 jaar. De helft van hen is man (256) de andere helft vrouw (248).

Uit het onderzoek komt naar voren dat veel jongeren moeite hebben met het definiëren van seksueel overschrijdend gedrag. Een knipoog valt hier volgens de meerderheid niet onder. Maar 9 procent van de ondervraagde jongeren vindt een knipoog seksueel grensoverschrijdend. 

Kus op de mond overschrijdend

Ongevraagd een arm om iemand heenslaan moet volgens veel jongeren ook gewoon kunnen. 74 procent van de ondervraagde jongeren vindt dit niet grensoverschrijdend. Ook een wangkus is gewoon geaccepteerd.

Dit ligt anders met een ongevraagde kus op de mond. Meer dan de helft (57 procent) van de jongeren vindt zo'n kus seksueel grensoverschrijdend.

Opmerkingen over kont

Ook over complimenten zijn de meningen onder jongeren verdeeld: iets minder dan de helft (44 procent) van de vrouwen vindt het grensoverschrijdend als iemand een compliment maakt over haar kont, terwijl slechts 1 op de 3 mannen vindt dat dit niet door de beugel kan.

En een flirterig appje sturen vindt maar 20 procent niet kunnen, maar  een seksueel getint appje vindt 60 procent van de jongeren ongepast. Veel hangt ook af van of men de andere persoon kent. Wanneer een bekende je 'schatje' noemt vindt maar 16 procent dat grensoverschrijdend, terwijl dezelfde opmerking van een onbekende bij 64 procent van de jongeren als ongepast wordt beschouwd. 

Foto geslachtsdeel

Toch ligt hier volgens Marianne Cense, ​onderzoeker seksuele gezondheid bij Rutgers, wel een risico. "Het signaal 'hey dit gaat mis' gaat bij een onbekende sneller af. Als bij een bekende rare dingen gebeuren dan denk je eerder: 'misschien ligt dit wel aan mij'. Je zit dan in een andere situatie."

Jongeren zijn het wel eens dat het sturen van een foto van je geslachtsdeel te ver gaat. Maar liefst 89 procent vindt dit seksueel grensoverschrijdend. Ook het ongevraagd aanraken van iemands borsten of geslachtsdeel vindt vrijwel iedereen seksueel grensoverschrijdend gedrag (95 procent).  

Vooral vrouwen

Opvallend is verder dat maar liefst 44 procent van de jonge vrouwen aangeeft weleens seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Bij de jongens ligt dit aantal met 17 procent veel lager. Vaak doen de jongeren hier verder weinig mee: 60 procent onderneemt geen actie na seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Slechts 3 procent van de onderzochte jongeren doet aangifte bij de politie na seksueel overschrijdend gedrag. Onderzoeker Marianne Cense: "Naar de politie gaan ,is een grote stap voor jongeren, je weet niet of je klacht serieus genomen wordt."

Wel spreekt bijna de helft (46 procent) van de jongeren de dader aan op zijn gedrag, volgens Cense ook erg belangrijk. "Iemand aanspreken op zijn gedrag is ook een grote stap. Veel jongeren denken namelijk dat seksueel overschrijdend gedrag er gewoon bijhoort." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
Rutgers#MeToo