EditieNL

Politie geschokt na dood politiepaard Undercover: 'Had overal kunnen gebeuren'

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPPolitie geschokt na dood politiepaard Undercover: 'Had overal kunnen gebeuren'
RTL

Gisteren overleed een politiepaard na een demonstratie van anti-islam beweging Pegida en anti-fascisten in Nijmegen. De politieruiter raakte gewond. Haar collega's van de bereden politie zijn geschokt. "Het is voor een agent net of je een maatje verliest."

Het paard stierf tijdens de begeleiding van een demonstratie van de rechtse activisten Pegida en een tegendemonstratie van onder meer de Anti Fascistische Aktie (AFA). De politieruiter raakte gewond, maar met haar gaat het naar omstandigheden goed.

Veel mensen spraken op sociale media hun afkeuring uit over de inzet van politiepaarden bij dergelijke demonstraties. Zo twitterde Peter van Dijken "Waarom nog langer paarden gebruiken? Laat die dieren met rust. Het is verdomme 2017 en niet 1917, verzin wat anders." Jan van Droffelaar vindt het inzetten van paarden ook achterhaald: “Paarden inzetten bij rellen is dierenmishandeling, en niet meer van deze tijd”

Weiland

De politie vindt het inzetten van paarden bij dergelijke demonstraties gewoon geoorloofd. Politiewoordvoerder Dennis Janus van de Landelijke Eenheid: "Dit had zomaar in een weiland kunnen gebeuren. Het dier stond op rust met andere paarden te wachten toen het plots vreemde bewegingen maakte, en door de hoeven zakte. Het heeft dus niks te maken met die demonstraties en met de drukte."

Miniatuurvoorbeeld


De politieruiter raakte gewond bij de val van het paard Undercover.

Charlotte traint politiepaarden bij de bereden politie. De dood van Undercover was volgens haar een schok voor alle politieruiters in Nederland. "De bereden politie is een kleine club. We kennen elkaar allemaal. Daarom waren we allemaal geschokt door de dood van Undercover."

Maatjes

Paarden zijn volgens Charlotte echt maatjes van de ruiters. "We matchen de politiepaarden altijd specifiek met de ruiter. Als het allebei heethoofden zijn, past het niet. Een rustig paard kan een drukkere ruiter goed aan en een druk paard moet een rustige ruiter hebben."

De ruiter van de overleden Undercover is vanochtend weer naar haar werk gekomen. Charlotte: "Het was voor haar een grote klap. We gaan de komende periode kijken welk paard bij haar past als opvolger van Undercover." 

Bekijk hier de video: 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.