EditieNL

Ibuprofen niet zo onschuldig: 'Het is mooi en roze, maar zeker geen snoepgoed'

Door EditieNL··Aangepast:
© iStockIbuprofen niet zo onschuldig: 'Het is mooi en roze, maar zeker geen snoepgoed'
RTL

Het is één van de meest gebruikte medicijnen: ibuprofen. Toch kunnen er ook flinke nadelen aan zitten. Volgens nieuw onderzoek kan het bijvoorbeeld bij mannen leiden tot impotentie en verminderde vruchtbaarheid. Hoe veilig is ibuprofen?

"Mensen denken dat het wel onschuldig zal zijn omdat je het bij Albert Heijn of Kruidvat kunt kopen. Dat is pertinente onzin", zegt vruchtbaarheidsonderzoeker Jesper Smeenk. "Dit onderzoek is een onderstreping van dat feit."

Franse en Deense onderzoekers brachten gisteren naar buiten dat ibuprofen na zes weken gebruik de hormoonhuishouding van de man in de war schopt. Dit gebeurt al bij twee pillen per dag. "De relatie ibuprofen en testosteron hebben ze nog niet eerder zo onderzocht. Dat verbaast me", zegt Smeenk. "We wisten al wel dat het iets met je maag deed."

Kiespijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn

Ook Ruud Coolen van Brakel, van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, zegt dat het middel zeker geen snoepgoed is. Ibuprofen is in hoeveelheden van 200 mg per tablet overal vrij verkrijgbaar, voor zwaardere doseringen gelden strengere regels. Die moeten bij apotheken en drogisterijen gehaald worden. 

"Het is een pijnstiller die ontstekingsremmend is. Ibuprofen kun je het beste alleen slikken bij kiespijn, gewrichtspijn en menstruatiepijn. In alle andere gevallen is paracetamol een betere keuze." Andere ontstekingsremmende medicijnen, zoals diclofenac en naproxen, hebben volgens hem dezelfde nadelige effecten.   

Onderzoeker Smeenk denkt dat het belangrijk is dat mensen zich bewuster worden van de gevaren van het middel. "Iedereen dondert ibuprofen maar in z'n kar en een lief meisje vraagt of je nog informatie wilt hebben over dit product, maar niemand die hierom vraagt." 

Minder onschuldig

Dat betekent volgens hem niet dat mensen het helemaal niet moeten gebruiken, maar wel dat het minder onschuldig is dan het kan lijken. Vooral doordat mensen het overal kunnen kopen, kan volgens hem een beeld ontstaan dat er geen gevaren aan ibuprofen zitten. "Er is ooit besloten om het uit de apotheeksfeer te halen zodat je ook in het weekend een pijnstiller kunt halen. Dit is de keerzijde ervan."

Reactie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD)

"Zelfzorggeneesmiddelen als pijnstillers (ibuprofen en paracetamol) zijn veilig bij het juiste gebruik volgens de bijsluiter. Maar consumenten overschatten de eigen kennis op het gebied van pijnstillers en onderschatten de risico’s. Daarom is advies bij de aankoop nodig en leveren drogisten verantwoorde zorg.

Ook heeft het CBD het initiatief genomen actief risicowaarschuwingen in de drogisterij te gaan geven. (...) Consumenten krijgen dan standaard bij de aankoop van een geneesmiddel ongevraagd (dus zonder dat de klant te kennen heeft gegeven advies te willen) een risicowaarschuwing.

Als er ontwikkelingen of nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn, dan zullen we overleggen over eventuele aanpassingen van de risicowaarschuwingen en het te geven advies in de drogisterij. Dat overleg met de experts gaan we dus ook doen met het nieuwe wetenschappelijk inzicht rondom het gebruik van ibuprofen en de gevolgen voor de vruchtbaarheid."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer over
GezondheidGezondheidszorgGezond levenArts