Gezin

Meer grootouders naar rechter om kleinkinderen te zien: 'Erg verdrietig'

Door Editie NL··Aangepast:
© RTL NieuwsMeer grootouders naar rechter om kleinkinderen te zien: 'Erg verdrietig'
RTL

In België stappen steeds meer grootouders naar de rechter als ouders gaan scheiden. Dit om het omgangsrecht met hun kleinkind op te eisen. Vorig jaar behandelde de familierechtbank daar 712 dossiers, vijf jaar geleden waren dat er nog 525. Ook in Nederland speelt dit fenomeen, zeggen familierechtadvocaten en betrokken instanties.

Danusia Bialkowski is familierechtadvocaat en mediator en begeleidt ouders bij het maken van afspraken over de zorg voor kinderen. Een groeiende groep grootouders klopt bij haar aan voor een omgangsregeling, zegt zij. "Doordat kinderopvang duur is geworden, passen opa en oma vaak wekelijks op hun kleinkinderen. Die grootouders hebben veel voor hun kleinkinderen gedaan. Als zij dan door een scheiding het kroost van hun kinderen niet meer mogen zien, is dat natuurlijk pijnlijk."

Dat ze zo'n omgangsregeling willen, is dan ook niet gek, vervolgt Bialkowski. "Ze zijn belangrijk geweest in het leven van de kinderen. Maar bij het uiteindelijke besluit kijkt de advocaat altijd naar het belang van het kind; als de ouders al in een heftige strijd zitten om samen tot een omgangsregeling te komen, zal de rechter de grootouders minder snel tegemoet treden.

Kleinkinderen twee jaar niet gezien

Chris Kinders heeft zijn twee kleindochters al zo'n twee jaar niet meer gezien. In 2015 stapte hij naar de rechter voor een omgangsregeling, maar het mocht niet baten. "Mijn dochter is gescheiden en heeft een nieuwe partner. Daar is onze relatie niet zo goed mee", legt hij uit.

Met een mediator probeerden Chris en zijn vrouw de band tussen beide partijen te verbeteren. "Op een gegeven moment belde de mediator me op en zei: ik denk dat het niets wordt. Mijn dochter en haar partner bleken ruzie over de situatie te krijgen. En hun eigen relatie en het belang van de kinderen gaan natuurlijk voor."

Maar dat neemt niet weg dat het gemis van zijn kleinkinderen nog altijd pijn doet, zegt Chris. "Ik heb mijn verlies genomen, maar het is verschrikkelijk verdrietig. En we blijken niet de enigen te zijn die in zo'n soort situatie zitten."

'Een groot probleem'

Ook Simone Wilmms-Van der Pijl van Voor mijn kleinkind, een stichting die zich inzet voor grootouders die geen contact mogen hebben met hun kleinkind, ziet het aantal opa's en oma's dat hun kleinkind niet mag zien, groeien. "Het is echt een probleem", zegt zij. "Het gaat niet alleen om echtscheidingen, de redenen zijn uiteenlopend. Als bestuur maken we ons hier zorgen om."

Grootouders hebben geen wettelijk omgangsrecht met hun kleinkinderen, vertelt familierechtadvocaat Michelle Verger-Maas. "Wil je als grootouders kans maken op een omgangsregeling, dan moet er sprake zijn van 'family life'. Je moet een zorgtaak hebben. Al is het maar een paar uur oppassen op woensdagmiddag. Als je alleen een bloedband hebt en af en toe op bezoek gaat, is je verzoek tot een omgangsregeling in Nederland zo goed als kansloos."

Ouderschapsplan

Opa Chris zou graag zien dat er bij een scheiding ook standaard gekeken wordt naar de grootouders. "Waarom wil de vader of de moeder dat de grootouders buiten spel komen te staan? Scheidende ouders worden verplicht een ouderschapsplan te maken. Daar zou ik een hoofdstuk ‘grootouders’ aan willen toevoegen."

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
KindEchtscheidingOuderschapGezinNederland