EditieNL

Prabudah (31) volgt de Bhagwan: 'Hij wist precies hoe ik me voelde'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLPrabudah (31) volgt de Bhagwan: 'Hij wist precies hoe ik me voelde'
RTL

Sinds de Netflixdocumentaire Wild Wild Country te zien is, wordt weer veel gesproken over de Bhagwanbeweging. Die leeft volop en trekt nog steeds nieuwe volgers, ook in Nederland. Bijvoorbeeld Prabudah (31), die sinds zeven jaar een sannyasin is, een aanhanger van Bhagwan. "Sinds hij in mijn leven is, is mijn leven zo fucking geweldig."

​De documentaire laat de Bhagwanbeweging zien als een sektarische groep waarvan de leden volop seks hebben met elkaar en spiritueel verlicht worden door de in 1990 overleden goeroe Bhagwan Shree Rajneesh.

Maar het is meer dan dat. Prabudah uit Amsterdam is een sannyasin, en hij ervaart zijn religie heel anders. "Wat je in de documentaire ziet, is een schandaal uit het verleden. Ik beleef Bhagwan op mijn eigen manier."

Samen mediteren

In Nederland zijn verschillende Bhagwancommunes. Dan moet je niet denken aan honderden mensen in rode gewaden bij elkaar (zoals de documentaire laat zien), maar aan gewone huizen waar een aantal aanhangers bij elkaar woont. 

Prabudah woont sinds twee jaar in een commune in Amsterdam. "We mediteren samen, we delen de huur en doen samen de schoonmaak. Het is gewoon praktisch om samen te wonen, maar ik heb mijn eigen relatie met Bhagwan. En dat geldt ook voor de andere sannyasins in de commune."   

Tekst gaat verder na de video:

In de put

Zijn band met Bhagwan begon zeven jaar geleden. Prabudah (geboren in Groot-Brittannië als Charles) zat op zijn 24ste, nadat zijn relatie was geëindigd, behoorlijk in de put. Hij begon te mediteren om zo meer rust te vinden. "Ik mediteerde soms uren per dag, maar op een gegeven moment raakte ik gefrustreerd, want het bracht me niet verder." Hij wilde iets nieuws proberen en uit verschillende hoeken kreeg hij de tip om eens te kijken naar mediatievideo's van Osho, zoals Bhagwan nu wordt genoemd.  

"Toen ik hem hoorde praten, dacht ik: fuck, hoe kan het dat hij precies weet wat ik voel? Het was alsof hij het direct tegen mij had." Prabudah ging naar India om zich te verdiepen in de leer van Osho. "Ik was op zoek naar meer spiritualiteit, maar wilde al mijn materiële zaken niet opgeven. Daar worstelde ik altijd mee." 

In India zag hij dat het ook anders kan. "Toen ik daar in India met andere sannyasins sprak, kwam ik erachter dat zij gewoon advocaten, journalisten en mensen uit het bedrijfsleven zijn. Ik hoefde het materialisme dus niet op te geven, het kan gewoon allebei."

Elite

Al in de jaren '70 was Bhagwan populair bij de elite en hoogopgeleide mensen. Gestreste Wall Street-advocaten trokken naar India om daar rust te vinden. "In de jaren '60 had je de Flower Power en de opstanden in de studentenwereld", legt religiewetenschapper Freek Bakker uit. "De Beatles lieten zien dat je bij goeroes je heil kon vinden. Bhagwan won daardoor snel aan populariteit."

Bhagwan wilde dat iedereen over de hele wereld hem en zijn leer kende. "Zover was het in de jaren '80, en ook nu gebeurt dat weer," vertelt Prabudah. "Het is mooi dat hij nu weer bekender wordt. Maar het is niet zo dat ik wil dat iedereen Osho gaat volgen. Ik noem het ook geen beweging, want iedereen doet het individueel."   

"Iedereen moet zelf weten of ze hem willen volgen, ze zijn welkom om bij ons in Amsterdam langs te komen om meer over hem te leren, maar daarna moeten ze lekker zelf weten wat ze ermee gaan doen."

​​Bhagwanbeweging

​Voor iedereen die Wild Wild Country nog niet gezien heeft: de Bhagwanbeweging is een religie waarvan de aanhangers (sannyasins) de Indiase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh volgen. De visie van Bhagwan was dat iedereen door verschillende meditatievormen lichamelijke en spirituele vrijheid kon ervaren.

De Bhagwanbeweging kende zijn hoogtepunt in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw. De documentaire op Netflix gaat vooral over de periode waarin hij met zijn volgers een utopische stad wilde bouwen in Oregon (VS). Bhagwan en zijn duizenden volgelingen zorgden voor veel ophef in de kleine gemeenschap waar ze zich vestigden. De sannyasins werden niet bepaald met open armen ontvangen.   

Bekijk hier de video uit Editie NLmet Prabudah:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl: