EditieNL

Zorgen over kind met diabetes: krijgt hij de juiste zorg op school?

·Aangepast:
© Editie NLZorgen over kind met diabetes: krijgt hij de juiste zorg op school?
RTL

Een kind met diabetes heeft veel zorg nodig. Bijvoorbeeld dat meerdere keren per dag de suikerwaarde gemeten moet worden doormiddel van een vingerprik. Maar niet elke juf of meester wil dit doen. Ouders van kleine kinderen met diabetes type 1 maken zich zorgen: krijgt hun kind wel de juiste zorg op school?

Kasper Wenneker's zoontje Noah (5) heeft sinds twee jaar diabetes type 1. Hij moet meerdere keren per dag geprikt worden om te zien of zijn suikerwaarde goed is. Thuis doen zijn ouders dat bij hem maar in de klas is hij afhankelijk van zijn juf. Het eerste jaar dat zijn zoontje naar school ging was er niks aan de hand. De juf vond het geen probleem om Noah meerdere malen per dag te prikken. "Maar aan het eind van het jaar kwam het schoolbestuur ineens met een nieuw medisch protocol", zegt Kasper tegen Editie NL.

"Dat betekende dat ze geen medische handelingen meer uit zouden voeren. Ze namen nergens meer verantwoordelijkheid voor, ook geen vingerprikjes, zelfs geen tabletje Dextro." Kasper en zijn vrouw zaten met hun handen in het haar.

School is niet verantwoordelijk

Miniatuurvoorbeeld

Volgens Algemene Vereniging van Schoolleiders is een school niet verplicht dit te doen. "Een leraar mag nooit verplicht worden om een medische handeling uit te voeren. Dat heeft te maken met de aansprakelijkheid. Als er iets gebeurt, is de school verantwoordelijk" zegt woordvoerder Petra van Haren.

En dat is waar veel ouders van kinderen met diabetes mee zitten. "Veel scholen houden het medisch protocol van de PO-Raad aan" zegt Lydia Braakman van stichting Zorgeloos met diabetes naar school. "In dat protocol staat dat het vingerprikken een medische handeling is. Maar wij hebben onafhankelijk onderzoek laten doen en daaruit blijkt dat het juist geen medische handeling is."

Geen medische handeling

Volgens de stichting is ook de injectie met een insulinepomp geen medische handeling. Een injectie met een spuit is dat wel. Zij voeren momenteel actie om bij scholen aandacht te vragen voor het probleem dat ouders hebben. In de hoop dat meer juffen en meesters de vingerprik willen uitvoeren.

Miniatuurvoorbeeld

Want als de school niet wil moeten ouders 'het zelf maar uitzoeken' zegt vader Kasper. "Een klein kind met diabetes heeft meerdere keren per dag zorg nodig. Wij werken allebei, dus dat leverde veel stress op. Moet een van ons zijn baan opzeggen om meerdere keren per dag naar school te rijden?"

'Mag niet ten koste gaan van andere leerlingen'

In het geval van Kaspers zoontje vonden ze uiteindelijk een juf bereid om als privépersoon de zorg voor zijn zoontje in de klas op zich te nemen. "Dat betekent dat wij die zorg aan haar kunnen overdragen, zonder dat de school verantwoordelijk kan worden gehouden als er iets mis gaat."

Volgens de Algemene Vereniging van Schoolleiders is dat hoe veel ouders het in de praktijk oplossen. "Heeft een leerkracht er misschien zelf al ervaring mee of wil die het graag doen, dan zou je de leerkracht als privépersoon kunnen aanstellen. Dan is de school niet verantwoordelijk." Het ligt er volgens de vereniging ook aan hoeveel zorg de leerkracht al heeft voor de andere kinderen in de klas. "Het mag niet ten koste gaan van de zorg voor andere leerlingen."

​​Reactie PO-raad

Leerlingen verdienen de beste zorg.  Als het gaat om medische handelingen bij kinderen, kun je niet zorgvuldig genoeg zijn. Het protocol is daarom ook tot stand gekomen in overleg met artsen, juristen en andere deskundigen. We zullen met de stichting om de tafel gaan zitten om dit te bespreken en het protocol opnieuw tegen het licht houden.

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Lees meer over
Algemene Vereniging voor SchoolleidersBasisonderwijsKindDiabetesGezondheidszorgGezond leven