Eetstoornis

Meer aandacht voor onbekende eetstoornissen: 'Je hoeft niet mager te zijn'

Door Editie NL··Aangepast:
© VideolandMeer aandacht voor onbekende eetstoornissen: 'Je hoeft niet mager te zijn'
RTL

'Iemand met een eetstoornis is heel dun, ziet er slecht uit en heeft weinig energie.' Tenminste, dat is wat veel mensen denken. Om dat idee weg te nemen, komen Videoland en LINDA.tv met een documentaire om aandacht te vragen voor minder bekende eetstoornissen.

Vandaag verschijnt de nieuwe documentairereeks 'Eetstoornissen: maskers af'. In de documentaire gaat het niet alleen om anorexia, maar komen ook minder bekende eetstoornissen langs. 

"Het is altijd goed als er meer aandacht voor andere eetstoornissen komt", zegt behandelaar Elske van de Berg tegen Editie NL. "Veel mensen denken bij een eetstoornis aan een heel mager iemand, maar dat is maar een deel."

De trailer van Eetstoornissen: Maskers af

Onzichtbare eetstoornissen

Volgens Van de Berg worstelen veel mensen met hun gewicht, maar hoeft dit nog geen probleem te zijn. "Het wordt pas problematisch als het het dagelijks leven gaat schaden. Als je niet meer naar werk gaat of geen relaties meer aangaat. De kwaliteit van leven is dan zo geschaad, dat het een stoornis wordt."

"Een probleem is dat je veel eetstoornissen niet aan de buitenkant ziet", zegt Van de Berg. Zo hebben mensen met een eetbuisstoornis last van eetbuien maar braken of laxeren niet. Zij hoeven dus ook niet heel erg dun te zijn. "Orthorexia, het obsessief bezig zijn met gezond eten, is ook een voorbeeld. De kwaliteit van het leven gaat achteruit door de regels om gezond te eten."

Lieke Haas heeft een eetstoornis© Eigen foto
Lieke Haas heeft een eetstoornis

'Na het ontbijt ga ik meteen bewegen'

Lieke Haas heeft een eetstoornis en is blij met de aandacht voor andere vormen van stoornissen. Ze is net drie maanden geleden opgenomen geweest in een kliniek en is fysiek hersteld. "Dat betekent niet dat mijn eetstoornis weg is. Die bestaat nog."

Lieke heeft al zestien jaar een eetstoornis. "Sinds mijn vijftiende ga ik ziekenhuis in, ziekenhuis uit." Na haar opname moet de vrouw zich aan een voedingslijst houden. "Het eetmoment blijft een gevecht. Na het ontbijt ga ik meteen naar buiten om te bewegen."

'Een stoornis is er altijd'

De vrouw hoopt dat de documentaire laat zien dat het niet ophoudt bij een eetmoment. "Een stoornis is er altijd. Ik krijg veel steun vanuit mijn omgeving, maar op een gegeven moment is het geduld op. Ze zijn klaar met de eetstoornis."

Volgens Lieke hebben veel mensen het beeld van iemand die er lichamelijk slecht uitziet. "Dan gaan de alarmbellen af. Op het moment dat je fysiek hersteld bent en er niks meer te zien is, denkt iedereen dat het weer goed gaat. Dat is niet zo."

Eetstoornissen in Nederland

In Nederland lijden 7000 mensen aan Anorexia Nervosa. 23.000 mensen lijden aan Boulimia en 160.000 Nederlanders hebben een eetbuistoornis.

Bron: Nederlandse Academie voor Eetstoornissen

Lees meer over
VideolandEetstoornisAnorexiaBoulimia