Zwangerschap

Angelique (36) had vijf miskramen: 'Je denkt dat je lichaam heeft gefaald'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLAngelique (36) had vijf miskramen: 'Je denkt dat je lichaam heeft gefaald'
RTL

Drie procent van de vrouwen maakt meerdere miskramen mee in haar leven. Het verhaal van de Britse presentatrice die er 35 had, maakt veel los. Nederlandse artsen zien dat bijna niet gebeuren, maar elke miskraam heeft een enorme impact.

Het verhaal van de Britse presentatrice Alex Kramer, die na 35 miskramen nog steeds hoopt op een derde kind, staat niet op zichzelf. Angelique ter Haar (36) begrijpt haar wil om toch nog een kind te krijgen heel goed. Zelf maakte ze vijf miskramen mee.

Britse Alex doet na 35 miskramen nog één laatste poging via IVF
Lees ook

Britse Alex doet na 35 miskramen nog één laatste poging via IVF

Angelique werd vrij gemakkelijk zwanger. Ze beviel van een zoon. Toen ze een tweede keer in verwachting raakte, kreeg ze haar eerste miskraam. "Het is vervelend en je voelt je heel verdrietig, maar dat gebeurt wel vaker", vertelt ze aan Editie NL. Ze probeerde het weer en verloor een tweeling. "Je houdt moed." Maar ook de volgende drie zwangerschappen verliepen niet goed en ze verloor nog drie kinderen.

Stollingsafwijking

"Na de derde keer heb ik mij laten onderzoeken", vervolgt ze. "De kans dat daar iets uitkomt is zo'n vijftien procent. Ga er dus van uit dat je nooit te weten komt waarom je die miskramen hebt." Een vermoeden heeft Angelique wel. "Ik had veel ontstekingen in mijn mond. Misschien was mijn algehele gezondheid niet in orde."

Voor zo'n onderzoek komen vrouwen in aanmerking die twee of meer miskramen meemaken. Dat overkomt slechts drie procent van de vrouwen. "We kijken welke afwijking er kan zijn. Vaak is dat een stollingsafwijking," legt Mariëtte Goddijn, gynaecoloog bij het Amsterdam UMC, uit. "Je krijgt dan een anti-stollingsmedicijn en we schatten in hoe groot de kans is dat een volgende zwangerschap succesvol verloopt."

Zes schaduwen

Angelique verloor haar kinderen toen ze tussen de vijf en twaalf weken zwanger was. Ze was nog geen 30. Dan loop je nog weinig kans op een miskraam. Goddijn: "Na je 35 loop je steeds meer kans. Het echt afraden om weer proberen zwanger te worden gebeurt niet zomaar, het gebeurt altijd in overleg."

Na haar vijfde miskraam probeerde Angelique even niet meer zwanger te worden. "Het ziekenhuis adviseerde een pauze en toen ging het wel goed." Ze kreeg een dochter die inmiddels zeven jaar is. Thuis hangt een grote foto van het gezin met zes schaduwen die voor de verloren kinderen staan. "Ook met twee kinderen denk je er nog veel aan. Met een verdrietig gevoel. Het is een pittige tijd geweest."

Bij Angelique thuis hangt een foto van haar gezin en zes schaduwen voor de kinderen die ze verloor.© Eigen foto
Bij Angelique thuis hangt een foto van haar gezin en zes schaduwen voor de kinderen die ze verloor.

Nog steeds een taboe

Inmiddels praat Angelique makkelijker over haar miskramen. Ze schreef er zelfs een boek over. Toch is het onderwerp voor veel mensen nog een taboe. "Veel vrouwen denken dat hun lichaam heeft gefaald. Er is schaamte. Zeker met mensen die het niet hebben meegemaakt praat je er niet over."

Zoveel risico loopt een vrouw op een miskraam

  • Een op de tien vrouwen jonger dan 35 jaar krijgt een miskraam.
  • Een op de vijf of zes vrouwen tussen de 35 en 40 jaar krijgt een miskraam.
  • Een op de drie vrouwen tussen de 40 en 45 jaar krijgt een miskraam.

Bron: NVOG

Lees meer over
AMCZwangerschapGezondheid