Vis zonder vis

Sushi en sashimi nu ook veganistisch: 'Gemaakt van water en zeewier'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLSushi en sashimi nu ook veganistisch: 'Gemaakt van water en zeewier'
RTL

Een primeur in Groningen: veganistische sashimi en sushi. De Jumbo Foodmarkt daar is de eerste winkel waar de rauwe vis zonder vis te koop is. Niet van echt te onderscheiden, zeggen de makers.

Aan de veganistische sashimi en sushi van VeganXL komt geen vis te pas. "Het is gemaakt van water, tapiocazetmeel en zeewier", legt Elisa Brongers uit. "Toch is het niet van echte vis te onderscheiden." De veganistische vis is te koop in een zalm en tonijn-variant.

De sashimi in de Groningse supermarkt
De sashimi in de Groningse supermarkt

"We krijgen inmiddels aanvragen vanuit de hele wereld", vertelt Brongers. De vegan sushi werd voorheen al bij de Vega Junk Food Bar in Amsterdam verkocht. Maar de Jumbo Foodmarkt in Groningen is de eerste supermarkt die de vegan sashimi gaat verkopen. Daar is het te vinden op veganistische afdeling en in de diepvries.

Hip en trendy

Volgens Pieter Kuizenga, manager van de Maripaan Groep waar de Groningse Jumbovestiging onderdeel van is, is vegan op dit moment "hip en trendy, maar ik ben ervan overtuigd dat de veganistische levensstijl zich blijft doorzetten."

Oordeel

Chefkok Tomi van Japans restaurant Hosokawa in Amsterdam heeft voor Editie NL de sashimi geproefd. "Het is duidelijk geen vis, het heeft meer de smaak van krabsticks. Maar het is niet vies. Voor mensen die vegan zijn is het prima." Zelf vindt hij de tonijn beter smaken dan de zalm. "Die smaakt eigenlijk niet naar zalm."

 

Zie jij het verschil? Links vegan, rechts vis© Editie NL
Zie jij het verschil? Links vegan, rechts vis
Lees meer over
JumboVeganismeVoedingGroningen