Gaap

Simpel apparaatje moet slaapapneu opsporen

Door EditieNL··Aangepast:
© iStockSimpel apparaatje moet slaapapneu opsporen
RTL

Met een nieuw apparaatje van een Belgische startup, de NightOwl, zou eenvoudig kunnen worden vastgesteld of iemand een slaapapneu heeft. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis wil de NightOwl gaan aanbieden aan werkgevers, omdat veel werknemers niet weten dat ze een slaapapneu hebben of zich niet laten behandelen. En dat kan erg gevaarlijk zijn, volgens de verzekeraar.

In Nederland hebben naar schattig zo'n 600 duizend mensen slaapapneu, oftewel een stoornis waarbij zij tijdens hun slaap korte perioden van ademstilstand hebben. Maar ondanks dit forse aantal worden er maar 200 duizend mensen behandeld aan slaapapneu. In de meeste gevallen weten mensen gewoonweg niet dat zij hieraan lijden.

Die onwetendheid kan ernstige gevolgen hebben, zegt Jeppe Delver van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. "Een apneu leidt tot extreme vermoeidheidsklachten en andere ziektes zoals hartfalen en diabetes", zegt Delver tegen EditieNL. "Dat kan heel gevaarlijk zijn in sommige beroepsgroepen zoals voor chauffeurs en voor mensen die werken met zware machines."

Wakker worden: meer mensen met apneu
Lees ook

Wakker worden: meer mensen met apneu

Lab vol draden

Als mensen er al achter zijn dat ze slaapapneu hebben, krijgen zij vaak ter behandeling een speciaal drukmasker of een mondbeugel om de nacht mee door te komen. Maar voordat tot de diagnose is gekomen, brengen patiënten vaak eerst een nacht door in een slaaplaboratorium. "Dat lab hangt vol met draden, je slaapt niet zoals thuis. Daardoor zijn de resultaten ook niet altijd even accuraat", zegt  Bart van Pee van Ectosense, dat de NightOwl ontwikkelde.

"Wij bieden een oplossing: de NightOwl wordt aan de vingertop gekleefd en vangt zo signalen op over onder andere ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed. De volgende ochtend krijg je op je smartphone een rapport met welke behandeling aan te raden is. Vervolgens word je doorverwezen naar een specialist die de officiële diagnose stelt", legt Van Pee uit.

Het apparaatje wordt aan de vingertop gekleefd en vangt zo signalen op van de ademhaling © EditieNL
Het apparaatje wordt aan de vingertop gekleefd en vangt zo signalen op van de ademhaling

Eenvoudige oplossing

Fer Verreij (71) heeft al jaren slaapapneu, maar de officiële diagnose kreeg hij pas vele jaren later, toen hij na jaren in Afrika te hebben gewerkt, weer terug in Nederland was. "Hier werd ik pas doorverwezen naar een specialist. Voor het onderzoek moest ik overnachten in een slaapkliniek. Door al die draden was die ervaring niet erg fijn en voelde het zeer onwennig", zeg Verreij tegen EditieNL.

Verreij snapt hierdoor heel goed dat mensen opzien tegen het onderzoek in een slaapkliniek. "Het zou natuurlijk fantastisch zijn als er een eenvoudige oplossing is voor mensen met klachten én voor mensen die niet worden doorverwezen door een arts, terwijl hun slaapgebrek wel gevaarlijke situaties kan opleveren in hun werk of in het verkeer", zegt Verreij.

Slaapproblemen op de werkvloer

Maar of de NightOwl die oplossing is? Verreij is sceptisch. "Kan zo'n apparaatje echt alle factoren van apneu vaststellen? Er zijn verschillende gradaties slaapapneu, kan dit apparaat daar onderscheid in maken? Bovendien is een specialist de enige die een passende behandeling kan opstellen en de diagnose echt kan vaststellen."

Zilveren Kruis heeft er wel vertrouwen in en gaat daarom de NightOwl aanbieden. "Onze winst zit hem in preventie. De impact van slaapproblemen op de werkvloer is enorm als het gaat om veiligheid, verzuim en productiviteit. Heeft een werknemers symptomen van apneu? Dan krijgt degene het apparaatje mee naar huis in overleg met de bedrijfsarts."

Lees meer over
Zilveren KruisSlaapSlaapproblemen