Bewezen: menstruatiecups nét zo betrouwbaar als tampons of maandverband

Vrouwen die ongesteld zijn, kunnen met een gerust hart menstruatiecups gebruiken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat de siliconen of rubberen cups net zo betrouwbaar - oftewel lekvrij - zijn als tampons en maandverband.
De menstruatiecup is een klein bekertje van siliconen of rubber dat vrouwen in hun vagina dragen om menstruatiebloed op te vangen. Omdat het gebruik van de cup in populariteit toeneemt, maar de geruchten rondom het gebruik - ze zouden sneller lekken en schuren - tegelijkertijd aanzwellen, nam een aantal wetenschappers 43 studies over menstruatiecups onder de loep.
Betrouwbare cups
En wat blijkt? Het onderzoek, waaraan totaal ruim 3000 vrouwen aan hebben deelgenomen en dat nu is gepubliceerd in the Lancet Public Health, laat zien dat menstruatiecups net zo betrouwbaar oftewel lekvrij zijn als tampons of maandverband.
Pijn en schuren
Ook bleek uit het onderzoek dat de vrouwen die de cups gebruiken, nauwelijks last ervaren. De pijn of het schuren waarvoor gevreesd wordt, werden nauwelijks erkend door de gebruikers. Zo'n 70 procent van de ondervraagde vrouwen wilde doorgaan met de cups en dus niet meer wilde overstappen op een andere menstruatieproduct.
Tamponziekte
Ondanks dat wetenschappers van de universiteit van Lyon na onderzoek in 2017 waarschuwden voor een verhoogd risico op het zeldzame Toxisch Shock Syndroom - ook wel de 'tamponziekte' genoemd - bij gebruik van de cups, vonden deze onderzoekers géén verhoogd risico. Bovendien namen zij bij de gebruikers geen veranderingen in de vaginale 'flora' of weefselschade aan de vagina en baarmoederhals waar.
Goedkoper en duurzamer
De cup kan op z'n plek blijven omdat hij vacuüm trekt. Hoewel de aanschafprijs hoger is dan die van tampons en maandverband, gaat de wasbare cup wel minimaal vijf jaar mee. Uit een eerdere rekensom blijkt dat menstruerende vrouwen in hun vruchtbare jaren ruim 1500 euro kwijt zijn aan tampons en maandverband, maar slechts 213 aan menstruatiecups. Bovendien wijzen fans van de cups graag op de duurzaamheid van de cups: de productie van maandverband en tampons kost veel water en veroorzaakt meer CO2-uitstoot.