Bijgeloof

Heb je écht meer kans op pech op vrijdag de 13de?

Door Editie NL ··Aangepast:
© iStockHeb je écht meer kans op pech op vrijdag de 13de?
RTL

Lekke band gehad vanochtend? De trein gemist? Is de kat weggelopen? Logisch natuurlijk, want het is vandaag dé ongeluksdag aller ongeluksdagen: vrijdag de 13de. Maar gaat er daadwerkelijk écht meer mis op deze dag of is dit maar een fabeltje?

Op vrijdag 13 januari 2012 liep de Costa Concordia op een rif voor een eilandje voor de kust van Toscane en kapseisde. Ruim 30 mensen kwamen bij deze ramp om te leven. Ook vrijdag 13 oktober 1972 gaat de geschiedenisboeken in als een rampdag: een vliegtuig met 45 inzittenden stortte in het ijskoude Andesgebergte waarbij 29 mensen stierven. Dezelfde dag stortte in Moskou ook een vliegtuig neer waarbij alle 172 inzittenden het leven lieten.

Zwarte kater heeft geluk op vrijdag de dertiende
Lees ook

Zwarte kater heeft geluk op vrijdag de dertiende

Toeval? Of speelde het feit dat het vrijdag de 13de was, tóch een rol? Volgens gedragspsycholoog Dirkje van der Ven gaat het hier om een zogenoemde 'aandachtsfout'. "Dat is de officiële term, wat eigenlijk wil zeggen dat als je erop gaat letten, dan valt het als vanzelf ook eerder op. We zijn bewust dat het vrijdag de 13de is, dus als er iets slechts gebeurt, valt dat gelijk op", zegt Van der Ven tegen Editie NL.

Overal zwangeren

Andere voorbeelden volgens Van der Ven: als iemand in je omgeving zwanger is, vallen waarschijnlijk andere zwangere vrouwen extra op. Of als je net een bepaalde auto hebt gekocht, zie je diezelfde auto ineens overal op de weg.

"Het kan ook houvast bieden om bijgelovig te zijn", zegt de gedragspsycholoog.  "Als je een presentatie moet houden die niet goed is gegaan, zou je dat kunnen wijten aan het feit dat het vrijdag de dertiende is. Als iets niet lukt, schuiven mensen het graag af op iets buiten zichzelf."

Positiviteitsdag

Volgens Van der Ven kun je daarom ook het beste doen alsof vrijdag de dertiende niet bestaat. "Anders focus je op het negatieve", zegt Van der Ven. "We kunnen beter een positiviteitsdag in het leven roepen, waarop je je dus automatisch op positieve dingen focust."

Lees meer over
Link in bio