Coming Out Day: grotere groep wil niet meer 'uit de kast' komen

Het is vandaag Coming Out Day dus zijn er allerlei initiatieven die het 'uit de kast komen' moet stimuleren, omdat het nog steeds lastig kan zijn om te vertellen dat je op hetzelfde geslacht valt. Maar is een steeds grotere groep LHBTI’ers die helemaal niet expliciet uit de kast wil komen. Ze zijn klaar met de 'hokjes'.
Sanne van Wijk (17) was 10 jaar oud toen ze ineens gevoelens kreeg voor een meisje en er zo achter kwam dat ze biseksueel is. Maar deze geaardheid expliciet benoemen vond Sanne niet nodig. "Toen ik eenmaal een vriendin had, zei ik dat tegen mijn moeder en vrienden. In plaats van dat ik expliciet zei dat ik 'biseksueel' ben", zegt Sanne tegen Editie NL.
Niet anders dan anderen
"Ik vind het concept 'coming out' onnodig", zegt Sanne. "Dat doen heteroseksuelen toch ook niet? Ik ben niet anders dan anderen, en dat zou ook niet zo benadrukt moeten worden door mijn geaardheid."

Laurens Buijs, sociaalwetenschapper van de Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek naar homo-emancipatie en ziet dat er een hele generatie LHBTI’ers is die uit de kast komen niet meer relevant vinden. "Zij hebben echt moeite met het concept, omdat je volgens hen daarmee een label plakt op jezelf. Ze willen niet in hokjes worden opgesloten", zegt Buijs tegen Editie NL.
Hoop persoonlijke ellende
Net zoals Sanne haar niet-expliciete coming out heeft aangepakt, zo doen velen het ook, ziet Buijs. "Het bespaart hen een hoop persoonlijke ellende. Zo vertellen ze niet expliciet dat ze bi of homo zijn, maar doen simpelweg de mededeling dat ze een vriend of vriendin hebben. Ze hebben minder de neiging om echt expliciet duidelijk te maken dat ze een andere geaardheid hebben."
Volgens de sociaalwetenschapper zijn dit vaak wel jongeren die opgroeien in een omgeving waarin ouders en vrienden allang hebben duidelijk gemaakt dat het geen enkel probleem is om LHBTI’er zijn of ze hebben rolmodellen in hun omgeving.
Enorm tolerante omgeving
Dat herkent Sanne ook. "Ik ben gezegend met een omgeving die enorm tolerant is. Mijn moeder heeft altijd tegen me gezegd dat het haar niets uitmaakt met wie ik thuiskom, als ik maar gelukkig ben", zegt Sanne. "Ik snap heel goed dat anderen, bij wie het niet de normaalste zaak van de wereld is om met hetzelfde geslacht thuis te komen, wél baat hebben bij de Coming Out Day."
Onderzoeker Buijs denkt dat het ‘uit de kast komen’ voorlopig nog niet gaat verdwijnen. "Bij de meerderheid van de LHBTI's heeft het fenomeen nog altijd een belangrijke functie. Vooral in omgevingen waar homoseksualiteit minder vaak voorkomt of minder normaal is, geeft deze dag de ruimte om het bekend te maken, erover te praten, te onderzoeken en gelijkgestemden te ontmoeten. Dus om met hun geaardheid naar buiten te treden.'