Wildgroei aan doneeracties voor Australië: 'Vergeet niet dat het een welvarend land is'

De inzamelingsacties voor Australië poppen als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe weet je waar je geld het best terecht komt? En heeft een welvarend land als Australië eigenlijk wel financiële steun nodig?
Het leed door de enorme bosbranden in Australië gaat veel mensen naar het hart. Dat is wel te zien aan de wildgroei aan doneeracties voor de mensen en dieren in de getroffen gebieden. Sommige vinden plaats via officiële organisaties zoals het Rode Kruis, maar er zijn ook veel individuen die het heft in eigen handen nemen.
Acties
Zo hebben de zangeressen Pink en Kylie Minogue beiden meerdere tonnen gedoneerd voor de bestrijding van de bosbranden en de nasleep ervan. Een Amerikaans model zette zelfs naaktfoto's in om geld in te zamelen voor de slachtoffers in Australië. Ze haalde daarmee een half miljoen dollar op.

Ook Nederlanders laten van zich horen. Zo zijn er op de website doneeractie.nl al tientallen acties gestart. Volkszanger Frank van Etten doneert de gehele opbrengst van zijn single Leef Vandaag aan de slachtoffers in Australië. Het nummer is vandaag uitgebracht.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Giro 5125
Omdat er veel onduidelijkheid is over waar en hoe je kunt doneren aan Australië, heeft het Nederlandse Rode Kruis zelf een inzamelingspunt gelanceerd. Vandaag is giro 5125 geopend, om onder andere te helpen bij het vinden van noodaccommodaties en vermiste geliefden.
"Het is natuurlijk een goed idee als je iets wil bijdragen om te doneren aan het Australische Rode Kruis, het WNF, de brandweer en andere officiële instanties. Die kunnen het geld goed gebruiken", zegt Australiëdeskundige Ad Borsboom tegen Editie NL.
Welvarend en ontwikkeld land
Toch is het geld volgens hem niet broodnodig. "Vergeet niet dat Australië een welvarend en ontwikkeld land is. Vanmorgen werd nog bekend dat de regering twee miljard dollar uittrekt voor de wederopbouw na de verwoestende branden. Het zou zichzelf in principe op financieel gebied moeten kunnen redden."
"In Europa en Amerika hebben we altijd het gevoel dat we mensen ergens anders moeten helpen, maar we beseffen niet altijd dat Australië absoluut geen derdewereldland is", gaat de Australiëdeskundige verder.
"Een aantal jaren geleden vertelde ik een paar collega's in Australië dat mensen in Europa geld wilden inzamelen voor de Aboriginals. Toen reageerden ze echt een beetje boos: 'We zijn toch geen ontwikkelingsland? Dat kunnen we prima zelf doen.'"