Geweld

Homoacceptatie in Nederland: 'LHBTI'ers kunnen fijn leven zolang ze 'normaal' doen'

Door Editie NL··Aangepast:
© ANPHomoacceptatie in Nederland: 'LHBTI'ers kunnen fijn leven zolang ze 'normaal' doen'
RTL

Twee mannen zijn zondag in Amsterdam uitgescholden en bespuugd door een groep jongeren toen ze hand in hand naar de supermarkt liepen. Een van de daders (15) is inmiddels aangehouden. Het incident leidt tot ongeloof op social media, maar staat niet op zichzelf. Hoe staan we ervoor als het op homoacceptatie aankomt?

Nederland doet het internationaal gezien goed wat betreft de acceptatie van LHBTI'ers. Elk jaar stijgt het percentage van de bevolking dat zegt geen problemen met deze groep te hebben een klein beetje. "Laten we vooropstellen dat we ons daar als COC Nederland gelukkig mee prijzen", zegt Philip Tijsma van de belangenorganisatie tegen Editie NL.

Homostel uitgescholden en bespuugd door jongeren in Amsterdam
Lees ook

Homostel uitgescholden en bespuugd door jongeren in Amsterdam

Maar wie verder kijkt, ziet dat onze zo geprezen tolerantie grenzen kent. "Een derde van de Nederlanders vindt het aanstootgevend als mannen elkaar een zoen geven in het openbaar. Iets dat volstrekt normaal is, wordt bij mensen van hetzelfde geslacht ineens schokkend."

'Acceptatie is dunner dan we denken'

En dat baart het COC zorgen. "Het laat zien dat de acceptatie dunner is dan we denken", zegt Tijsma. "Zo hebben mensen er moeite mee als een man zich vrouwelijk gedraagt en andersom. Ervan uitgaande dat we die termen kunnen duiden, natuurlijk."

"Nederland lijkt op het eerste gezicht dus een land waarin LHBTI'ers fijn kunnen leven, maar dat is vooral het geval zolang je 'normaal' doet en niet zichtbaar bent. En dat is kwalijk. De tolerantie is niet zo tolerant als ze lijkt."

Poging tot doodslag

En de cijfers liegen er niet om. Zeven op de tien LHBTI'ers in Nederland krijgen te maken met fysiek of verbaal geweld. "Dat loopt uiteen van uitgescholden tot in elkaar geslagen worden en van het bespugen van LHBTI'ers tot pogingen tot doodslag."

Het incident in Amsterdam is daar een pijnlijk voorbeeld van. "Het is afschuwelijk om klappen te krijgen om wie je bent. Voor de meeste hetero's is het normaal om hand in hand naar de supermarkt te lopen. Voor veel LHBTI'ers niet."

Uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat lesbiennes en homo's hun gedrag vaak aanpassen om geweld te voorkomen. "Ze zoenen elkaar bewust niet of lopen expres los van elkaar. Dat is ontzettend triest."

'LHBTI'ers moeten gezien worden'

Dit geweld staat in schril contrast met de feestvreugde in de zomermaanden, met als hoogtepunt de Amsterdam Pride. Uit het hele land komen bezoekers met klapstoeltjes en broodjes de liefde in de hoofdstad vieren en toejuichen.

Winkels hangen massaal de regenboogvlag uit en zebrapaden krijgen felle kleuren. "Wij zijn hier als COC erg blij mee. Zonder zichtbaarheid is er geen tolerantie. LHBTI'ers moeten gezien worden, anders kun je niet van acceptatie spreken", aldus Tijsma. 

De Canal Parade door de Amsterdamse grachten.© ANP
De Canal Parade door de Amsterdamse grachten.

"Het is mooi om te zien dat heel veel Nederlanders achter de gemeenschap staan. En gelukkig geldt dat inmiddels voor verreweg de meeste Nederlanders." 

'Geweld is van alle tijd'

Maar deze zichtbaarheid kan tegelijkertijd geweld in de hand werken. Al jaren komen er zo'n 1500 meldingen van geweld binnen. Dat cijfer verandert nauwelijks, ondanks dat de mening van de bevolking steeds positiever wordt. "Vroeger zag je geen homo's, lesbiennes of biseksuelen. Nu komen ze voor zichzelf op en dus krijgen ze vaker klappen."

Over een toename van het geweld bestaan, naast het aantal aangiftes, geen harde cijfers. "Er bestaat veel angst om aangifte te doen." En het geweld is van alle tijd. "In 1982 liep Roze Zaterdag in Amersfoort uit op rellen met honderden demonstranten waarbij meerdere gewonden vielen. In die zin is er weinig veranderd."

Een demonstratie in 1981.© ANP
Een demonstratie in 1981.

Het COC vindt dan ook dat de regering meer tegen discriminatie en geweld moet doen. "De Kamer heeft vorig jaar drie voorstellen aangenomen, maar er gebeurt niks mee. Dat vind ik diep teleurstellend."

Extra maatregelen

Zo werd er opgeroepen om de roze-in-blauwteams van de politie te versterken, gespecialiseerde discriminatierechercheurs op te leiden en de aanpak van discriminatie een vast onderdeel van de politieacademie te maken. Met de verzoeken werd niks gedaan.  

"Door dit serieus te nemen, kunnen we geweld tegen de gemeenschap terugdringen. Het wordt de hoogste tijd dat de minister actie onderneemt."

  • In dit artikel wordt de term 'LHBTI' gehanteerd als overkoepelend begrip voor homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender, interseksuele, queer, aseksuele en panseksuele personen.
  • 'Homoacceptatie' wordt gehanteerd als overkoepelend begrip voor de acceptatie van deze groep.
Lees meer over
COC NederlandLhbtiHomoseksualiteitHomofobieDiscriminatieZinloos geweld