'Uit de hand gelopen hobby'

Ilona liet 'bitterballen bij de borrel' op de lijst van immaterieel erfgoed zetten

Door EditieNL··Aangepast:
© Manon de BoerIlona liet 'bitterballen bij de borrel' op de lijst van immaterieel erfgoed zetten
RTL

Ze is zo gek op bitterballen dat ze bekendstaat als de bitterballenkoningin. En nu heeft Ilona de Wit uit Tilburg het zelfs voor elkaar dat 'bitterballen bij de borrel' op de lijst van immaterieel erfgoed in Nederland is gezet.

"Ik heb een grote passie voor bitterballen en het maken daarvan", vertelt Ilona aan Editie NL. "Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik heb laatst zelfs mijn eerste boek met recepten uitgebracht."

Typisch Nederlands

Een portie bitterballen bij de borrel is volgens haar typisch Nederlands. "Je ziet bitterballen ook wel in andere landen, maar nergens zoals bij ons."

Het verbaasde haar dan ook dat bitterballen niet op de website van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland stonden. "Kroketten maken stond er wel op. Ik dacht: waarom de bitterbal niet?" Ze besloot daarom maar zelf een aanvraag in te dienen.

© Ilona de Wit

Goed onderbouwen

De aanvraag was succesvol. "Mensen denken dat het heel lastig is, maar je hoeft alleen maar een aanvraag te doen en dan moet je wachten tot het wordt goedgekeurd", legt Ilona uit. "Je moet het goed onderbouwen en het moet aan bepaalde criteria voldoen. Zo kunnen alleen direct betrokkenen het opgeven. Maar iedereen beoefent natuurlijk borrelen met bitterballen!"

Ilona is blij dat het is gelukt en dat borrelen met bitterballen nu op de lijst staat. "Het verandert niks, maar het is gewoon leuk!"

Lees meer over
Cultureel erfgoed