Park gesloten

Opa Wim mist zijn dagelijkse bezoekjes aan de Efteling: 'Het was m'n lust en m'n leven'

Door EditieNL··Aangepast:
© EftelingOpa Wim mist zijn dagelijkse bezoekjes aan de Efteling: 'Het was m'n lust en m'n leven'
RTL

Net als andere pretparken heeft de Efteling zijn deuren moeten sluiten vanwege het coronavirus. Een ramp voor de 91-jarige Wim Wouters, die er elke dag op de fiets naartoe ging. "Ik mis mijn praatjes met de mensen."

Vraag een willekeurige Efteling-medewerker naar 'opa Wim' en de kans is groot dat-ie weet over wie je het hebt. Wim Wouters komt al 25 jaar lang elke dag in het pretpark. Vroeger altijd samen met zijn vrouw, maar sinds haar overlijden gaat hij alleen.

Meestal stapt hij rond half negen op de fiets. Vanaf zijn woonplaats Dongen is het ongeveer een half uur fietsen. Dan maakt hij z'n vaste rondje door het park: sowieso langs de Pagode – zijn lievelingsattractie – en vaak langs Carnaval Festival en het Sprookjesbos. Om een uur of één gaat hij weer naar huis.

Abonnement verlengd

Maar sinds half maart moet hij zijn bezoekjes noodgedwongen staken door de sluiting van het park. "Ik baal ervan", zegt opa Wim tegen EditieNL. "Het was m'n lust en m'n leven. Ik had net m'n abonnement verlengd."

Pascal (41) en zijn vrienden spelen 'dagje Efteling' in de tuin
Lees ook

Pascal (41) en zijn vrienden spelen 'dagje Efteling' in de tuin

Hij mist vooral het contact met de medewerkers. "Met wie moet ik nu praten? Tegen de foto van m'n vrouw? Die zegt niks terug. En op straat loopt iedereen met een grote boog om me heen."

Post

Gelukkig zijn de Efteling-medewerkers hem niet vergeten. "Ik heb al vijf mooie kaarten gekregen", vertelt hij trots. Hij pakt er een bij en leest voor: "Lieve opa Wim, wij missen jouw grappen en grollen. Hopelijk kom je snel weer op de fiets onze kant op rollen."

"Ze zijn dol op me", vertelt opa Wim glunderend. "En ik op hen. Ik heb ook een vriend van de Efteling die me elke dag belt."

Actief

Tegenwoordig doodt hij de tijd door veel te fietsen. "Vanmorgen heb ik er alweer 45 kilometer op zitten. Vorige week heb ik wel 225 kilometer gereden. En ik wandel met de rollator." Aan stilzitten moet hij niet denken. "Daar word je niet oud van."

Zorgen om het coronavirus maakt hij zich niet. "Wat je moet krijgen, krijg je toch wel. Of ik nu doodga op m'n 91ste of 92ste, dat maakt me niet uit."

Lees meer over
EftelingCoronavirusEditie NL Link in bio