Gelukkiger zonder school

Baat bij thuisonderwijs: 'Mijn kinderen zijn rustiger en snappen het beter'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLBaat bij thuisonderwijs: 'Mijn kinderen zijn rustiger en snappen het beter'
RTL

De scholen gaan bijna weer open en na weken thuisonderwijs zijn veel kinderen daar blij mee. Toch zijn er ook leerlingen die er juist baat bij hebben om thuis les te krijgen. Volgens pedagoog Maarten Haalboom zijn deze kinderen nu juist veel gelukkiger. Dat merkt ook Mariska: "Mijn oudste moest huilen bij de persconferentie omdat hij niet naar school wil."

Het thuis lesgeven bezorgt sommige ouders hoofdpijn, maar bij Mariska in huis gaat het goed. "Mijn kinderen Tristan van 10 en Jasmijn van 7 vinden het thuisonderwijs veel fijner. Ze krijgen alle aandacht, snappen het beter, en zijn gelukkiger", vertelt Mariska aan Editie NL.

Rustiger en relaxter

Mariska merkt dat haar kinderen een stuk rustiger zijn. "Ze slapen elke nacht in een tentje buiten. Ze zijn relaxter en minder gestrest, echt prettiger in de omgang", vertelt ze. "Ze maken hun eigen planning. De oudste beslist zelf wat hij doet. Hij gaat eerst rekenen, want dat vindt hij het moeilijkste en dan heeft hij het maar gehad. Hij voelt door die eigen planning dat hij zelf verantwoordelijk is."

Haar dochter doet het qua schoolprestaties opeens een stuk beter. "Ze heeft veel hulp nodig, dus heeft hier veel profijt van. Er is mogelijkheid om ze direct te helpen", aldus Mariska. "Dat is ook geen verwijt naar de school. Ik ben zelf juf dus ik weet hoe lastig het is."

Slob: basisscholen moeten 11 mei allemaal open
Lees ook

Slob: basisscholen moeten 11 mei allemaal open

Huilen om persconferentie

Toch komt er binnenkort een einde aan het thuisonderwijs. "Mijn oudste moest huilen bij de persconferentie omdat hij niet naar school wil", zegt Mariska. "Mijn dochter vindt het wel prettig thuis, maar vindt het ook oké om weer naar school te gaan."

Het thuisonderwijs is volgens Mariska heel positief geweest. "Je loopt nu tegen bepaalde dingen aan die we anders niet hadden geweten. Dat mijn dochter dingen nu beter begrijpt en meer aandacht nodig heeft. Dat heb ik ook aangegeven bij de juf."

Beter slapen

Pedagoog Maarten Haalboom vindt het belangrijk om stil te staan bij deze groep kinderen. "Er is veel aandacht geweest voor kinderen die moeite hebben met de maatregelen, maar in mijn praktijk zie ik ook kinderen die er juist baat bij hebben", legt hij uit.

"Ik zie zoveel kinderen die meer ontspannen zijn. Ze slapen beter, waardoor ze meer kunnen hebben. Ze hebben minder fysieke klachten, gaan beter om met het gezin of zijn zelfs gestopt met duimen", somt hij op. "Die kinderen zijn nu gelukkiger. Je kunt straks niet doen alsof dat niet zo was. Sommige kinderen komen beter uit de verf, het is zonde als je dat verliest."

Dit speelt volgens Haalboom op meer plekken in de maatschappij. "Studenten van de universiteit zeiden ook dat ze beter uit de verf komen. Het gaat dus niet alleen over de basisschool."

Meer ondersteuning van ouders

Waarom sommige kinderen zich nu beter voelen, kan verschillen per kind. "We zijn uit de vaste structuur gehaald, waardoor andere dingen zichtbaar worden. Er is veel diversiteit in de verhalen", zegt Haalboom.

"Ouders kunnen een rol spelen, omdat er nu meer ondersteuning van hen is. Soms wordt er een beter ritme voor het kind gevonden. Sommige kinderen zijn minder gebaat bij een strak programma, maar hebben meer baat bij ondersteuning op hun eigen weg."

In gesprek met de kinderen

Maar hoe moet het dan met deze kinderen als de scholen weer opengaan? "Het is belangrijk om met de kinderen in gesprek te gaan. Vraag aan de kinderen hoe zij het het liefste zouden willen. Kinderen denken daar graag over na. Zo krijg je informatie over wat er in de schoolsituatie kan worden aangepast."

Een combinatie van thuisonderwijs en naar school gaan, kan volgens Haalboom misschien een oplossing zijn. "We moeten kijken wat haalbaar is. Straks zijn ouders ook niet meer in dezelfde mate thuis, dus zal het niet dezelfde situatie zijn. Er moet echt onderzoek naar deze groep leerlingen gedaan worden."

Reactie PO-raad

De PO-raad laat in een reactie weten: "De basisscholen zijn nog niet bezig om veranderingen door te voeren. Na 11 mei gaan we eerst vaststellen of kinderen een achterstand hebben opgelopen. Er gaat niks boven fysiek met zijn allen een klaslokaal zitten. We hebben wel aan de overheid gevraagd om de les op afstand door te zetten voor kinderen die niet naar school kunnen."

Lees meer over
CoronavirusOnderwijsBasisonderwijsSchoolkindKindEditie NL Link in bio