Vragenlijsten en challenges

App moet jongeren door coronacrisis helpen: 'Depressieve klachten voorkomen'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLApp moet jongeren door coronacrisis helpen: 'Depressieve klachten voorkomen'
RTL

Middelbare scholen zijn nog dicht en met vrienden afspreken is lastig. Veel jongeren worden somber van al die tijd alleen. Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis komt daarom met een speciale app om die somberheid tegen te gaan. Kan zoiets een depressie voorkomen?

"Ik heb geen school meer. Ook mijn werk gaat niet door. Ik leer voor de toetsen die er nog zijn en ik leer voor mijn scootertheorie, maar dat is alles wat ik op dit moment doe", vertelt de 15-jarige Emma. "Mijn vrienden en vriendinnen wonen een stuk verderop, dus daar kan ik niet zomaar naartoe. Ik vind het helemaal niet leuk dat ik ze niet kan zien."

"Soms vind ik het wel lekker dat je niets hoeft te doen, maar het is saai en het duurt lang."

Extra druk op psychische zorg door corona: meer stress en depressie
Lees ook

Extra druk op psychische zorg door corona: meer stress en depressie

Contact is belangrijk

Emma is zeker niet de enige die dit zo ervaart. Sommige jongeren hebben daar meer last van dan anderen. "We zijn bezorgd over hoe het nu met jongeren gaat", vertelt Manon Hillegers, psychiater en afdelingshoofd Kinderpsychiatrie in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

"In tegenstelling tot basisschoolleerlingen zijn ze nog steeds thuis. Juist in deze leeftijdscategorie is contact belangrijk, je ontdekt de wereld en vormt je identiteit. Ze hebben geen, of beperkt, gezelschap, plus de stress van hoe lang het nog gaat duren." En dat is niet goed voor de mentale gesteldheid van sommige jongeren.

Cognitieve gedragstherapie

Daarom is de app 'Grow It!' gelanceerd door het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, in samenwerking met de Universiteit van Tilburg. "We willen hiermee zicht krijgen op hoe het met jongeren gaat, een soort cognitieve gedragstherapie", aldus Hillegers. "We hebben de app samen met jongeren ontwikkeld."

"Het doel van de app is om te voorkomen dat je depressieve klachten krijgt", zegt Hillegers. "Of om milde klachten niet te vergroten. Preventie dus, door het meten, en door jongeren een steuntje in de rug te geven."

Vragenlijsten en challenges

Jongeren die de app gebruiken, krijgen vijf keer per dag een notificatie met een vragenlijst die je in een minuut kunt invullen. "Vragen als: hoe heb je geslapen? Hoeveel mensen heb je gezien? Heb je iets leuks meegemaakt vandaag?" vertelt Hillegers.

"Ook krijgen ze drie challenges. Maak een foto van een kip, kook een maaltijd voor huisgenoten, zeg tegen je beste vriend waarom hij of zij aardig is. Zo krijgen ze punten en groeit een virtuele boom, die ze steeds mooier maken." De uitdagingen stimuleren jongeren om gevoelens te delen of dingen te ondernemen. "Jongeren vervelen zich, waardoor het fijn is om vijf keer per dag even kort stil te staan bij je eigen emoties en bewustwording te krijgen."

Altijd iets te doen

Emma mocht de app testen omdat haar moeder in het ziekenhuis werkt. Ze is het daarna blijven spelen. "Ik vond het heel erg leuk. Je leert echt over je gevoelens en met jezelf omgaan", vertelt ze. "Soms verveel ik me, meestal gaat Netflix aan of kijk ik of ik wat leuks kan doen. Zeker met de app is er altijd wel iets wat ik kan doen, ik voel me dus niet enorm gestrest."

Vooral de challenges vindt ze fijn. "Je bent er wel even mee bezig, dat is leuk. Ik doe er echt mijn best voor. Naar de stad gaan is natuurlijk leuker, maar dit is op een andere manier leuk, omdat je toch niet heel veel anders kan."

Lees meer over
Erasmus Medisch Centrum [EMC]JongerenAppDepressieCoronavirusGezondheidPsychologieEditie NL Link in bio