Machocultuur

'Zeker 3 homoseksuele profvoetballers durven niet uit de kast te komen'

Door Editie NL··Aangepast:
© ANP'Zeker 3 homoseksuele profvoetballers durven niet uit de kast te komen'
RTL

Homoseksualiteit en voetbal: het blijft een lastige combinatie. Volgens deskundigen is het voor veel homoseksuele voetballers moeilijk om uit de kast te komen. Vooral door de machocultuur die nog altijd heerst in de voetballerij. 'In Nederland zijn zeker drie homoseksuele profvoetballers actief, die niet voor hun geaardheid uit durven komen.'

Vorige week stonden de Engelse media vol met een brief van een anonieme speler uit de Engelse Premier League. In een open brief laat hij weten dat hij homoseksueel is. "Er is één ding dat me onderscheidt van andere spelers. Ik ben homo. Zelfs dit alleen maar opschrijven is een grote stap voor me."

Oranje Leeuwin Van Dongen: 'Steun homoseksuele voetballer'
Lees ook

Oranje Leeuwin Van Dongen: 'Steun homoseksuele voetballer'

De voetballer kreeg bijval van Oranje Leeuwin Merel van Dongen. Ze begon de #youcancountonme; je kan op me rekenen. Ze roept daarmee iedereen op om de speler te steunen. Maar het blijft ijzig stil uit de hoek van het mannenvoetbal.

'Spreekkoren en grappen'

"Helaas is het toch vooral bij de mannen nog een taboe, ook in Nederland", zegt Thijs Smeenk van de Blankenstein Foundation tegen Editie NL. De organisatie zet zich in voor de acceptatie van homo's en lesbiennes in de sport. "Er zijn zeker homoseksuele profvoetballers, maar ze durven niet naar buiten te treden."

Thijs Smeenk.© Editie NL
Thijs Smeenk.

Dat komt volgens Smeenk met name door de heersende machocultuur. "Kwetsende spreekkoren, grappen in de kleedkamer en in de sportkantine blijven een probleem. Het helpt ook niet dat voor veel mensen nog het klassieke beeld van de homo bestaat, de gay met een roze boa, terwijl er zoveel meer zijn."

'Grote merken staan in de rij'

Toch denkt hij dat het commercieel gezien een goed moment zou zijn om als prof uit de kast te komen. "Natuurlijk, in Qatar kom je waarschijnlijk niet meer aan de bak, maar ik denk dat de grote merken in de rij zouden staan voor een international die openlijk gay is."

Van 'hero' naar 'zero'

Oud-keeper Arnold Smit kwam na zijn carrière uit de kast en is nu vertrouwenspersoon bij voetbalclubs. "Mannen vinden het heel moeilijk om over homoseksualiteit te praten. Ze zijn er niet open over", zegt hij tegen Editie NL. Hij kent drie homoseksuele profs die op dit moment actief zijn. "Daar heb ik als vertrouwenspersoon contact mee. Alleen al het woord 'homo' uitspreken of opschrijven vinden ze ontzettend lastig."  

Voetballers die dat wel deden, zijn dan ook geen prettig voorbeeld. "Justin Fashanu was de eerste voetballer die tijdens zijn carrière uit de kast kwam. Hij werd gedemoniseerd, verlaten door zijn manager, team, vrienden en familie. Hij ging van 'hero' naar 'zero'."

Arnold Smit, voormalig profkeeper.© RTL Nieuws
Arnold Smit, voormalig profkeeper.

'Er moet iets veranderen'

Homoseksualiteit is volgens hem nog altijd een onbesproken onderdeel in het voetbal. "Dan kan je het spelers ook niet kwalijk nemen dat ze niet uit de kast komen. De voetballerij is zich niet bewust van het probleem. Je ziet nu dat het dialoog over racisme wel wordt gevoerd. Hetzelfde moet gebeuren voor dit thema."

En daar is iedereen voor nodig. "De FIFA, de UEFA, de KNVB, beleidsmensen, experts, voetballers, supportersverenigingen, de politie, iedereen moet meedoen. Er moet een besef komen dat er iets moet veranderen."

Lees meer over
Nederlands voetbalHomoseksualiteitLhbti