2 euro per dag

Koffie, gas en wc-papier: vergoeding voor thuiswerken nodig?

·Aangepast:
© EditieNLKoffie, gas en wc-papier: vergoeding voor thuiswerken nodig?
RTL

Je hebt de hele dag het licht aan, je drinkt een kan koffie en gaat een keer of drie naar het toilet. Normaal gesproken zou de baas opdraaien voor de kosten van het toiletpapier op kantoor, maar nu moet jij ze zelf betalen. Wordt het tijd voor een thuiswerkvergoeding?

Het Nibud rekende uit dat een gemiddelde dag thuiswerken de werknemer zo'n twee euro kost. Bij een vijfdaagse werkweek is dat al snel meer dan veertig euro per maand. Extra kosten waar je als thuiswerker volgens het Nibud rekening mee moet houden. Maar zou de baas dat niet moeten betalen? "De berekening van het Nibud is een extra argument om de discussie te voeren", zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen.

Thuiswerken kost je zo'n 2 euro per dag – en wie moet dat betalen?
Lees ook

Thuiswerken kost je zo'n 2 euro per dag – en wie moet dat betalen?

"Van een werkgever wordt gevraagd zich als een goede werkgever op te stellen. En van een werknemer wordt verwacht dat die zich als goede werknemer gedraagt", legt hij uit.

"Nu het thuiswerken veel langer duurt dan we gedacht hadden kan het zijn dat je als werknemer eens serieus naar de kosten gaat kijken. En het er dan nog eens met je baas over hebt. Maar er is geen wettelijke basis dus als het in overleg niets oplevert dan gaat het niet op."

Het Nibud maakte de volgende kostenberekening:

  • Elektriciteitsverbruik 0,04 euro
  • Waterverbruik 0,02 euro
  • Gasverbruik 1,20 euro
  • Koffie/thee 0,70 euro
  • Toiletpapier 0,025 euro
  • Afschrijfkosten bureau en stoel 0,01 euro

Werkgever VGZ bedacht twee nieuwe soorten toeslagen voor haar werknemers. Zo kreeg iedere werknemer een thuiswerkbudget van 150 euro waarmee ze bijvoorbeeld een extra beeldscherm konden aanschaffen. Daarnaast krijgen werknemers nog een extraatje om andere kosten mee te dekken.

Hart onder de riem

"Omdat we nu een aantal kosten niet maken – denk aan reiskostenvergoeding – hebben we de mogelijkheid om een 'hart-onder-de-riemtoeslag' te geven. Voor 75 euro per maand kun je bijvoorbeeld een betere internetverbinding aanschaffen of lekkere koffie", laat Michel Hoes van VGZ weten.

"Het gaat er vooral om dat je aandacht hebt voor de mensen en voor de situatie waarin we verzeild zijn geraakt." Werknemers krijgen dit budget nog in ieder geval tot en met augustus.

Lees meer over
NibudThuiswerkenBeter werken