Föhn-fenomeen

Kleffe plaknacht na bloedhete dag: zo sla je jezelf er doorheen

Door Editie NL··Aangepast:
© iStockKleffe plaknacht na bloedhete dag: zo sla je jezelf er doorheen
RTL

Het is bloedheet vandaag en dat vinden veel mensen in de vakantieperiode heerlijk. Maar de gedachte aan een warme nacht, daar wordt menigeen minder blij van. Helaas: de temperatuur komt vannacht niet onder de 21 graden uit. Sterker nog, het kan zomaar dat de temperatuur midden in de nacht ineens oploopt, door het zeldzame föhn-fenomeen.

Vannacht kan er in het land een bui vallen, eventueel met onweer. Goed nieuws, zou je denken, want normaal gesproken koelt het daardoor af. Maar dat is komende nacht misschien wel anders.

Tot wel 36 graden, vandaag is warmste dag van het jaar
Lees ook

Tot wel 36 graden, vandaag is warmste dag van het jaar

"Dat komt door de heatburst, oftewel het föhn-fenomeen. Een zeldzaam en lokaal weersverschijnsel", zegt Maurice Middendorp van Buienradar tegen Editie NL. Hij legt uit hoe dit kan ontstaan.

Temperatuur loopt op

"Aan het aardoppervlak blijft het vannacht warm, maar hoger in de atmosfeer is de lucht nog een stuk warmer. Als er dan een onweersbui aankomt, die geleidelijk iets minder actief wordt, verdampt die regen in de warme luchtlaag." Die verdampte lucht wordt zwaarder, daalt in hoog tempo en warmt op. "Uiteindelijk klapt die tegen het aardoppervlak, waardoor het hard gaat waaien en de temperatuur midden in de nacht flink op kan lopen."

Hiervoor moet het dus tropisch warm zijn en moet de onweersbui minder actief worden. Iets wat bijna nooit gebeurt. "Precies op de plek waar dat uitdoven van de onweersbui plaatsvindt, kan het föhn-fenomeen ontstaan."

Bevroren waterflesje

Föhn of niet, warm wordt het in ieder geval. Hoe komen we zo'n nacht nou door? "Het belangrijkste is om de omgevingstemperatuur koeler te maken", zegt Koen Levels, thermofysioloog aan de VU, tegen Editie NL.

Als je geen airco hebt, kun je er zelf een maken door een bevroren flesje water voor een ventilator te zetten. Een ventilator zelf heeft ook een verkoelend effect, mits de omgevingstemperatuur niet hoger is dan je lichaamstemperatuur."

Lauwe douche

Wat ook helpt is een lauwe douche. "Veel mensen denken juist af te koelen door een koude douche, maar dat werkt alleen op de korte termijn. Door een lauwe douche gaan je bloedvaten open staan, stroomt het bloed sneller rond en kan je meer warmte afgeven aan je huid. Je lichaam raakt de warmte dan beter kwijt. Bij een koude douche krimpen de bloedvaten juist en raak je minder warmte kwijt."

Het is ook geen goed idee om vlak voor het slapengaan nog intensief te sporten. "Nu het zo warm is en ook 's avonds niet veel afkoelt, kan je lichaam de warmte van het sporten niet goed meer kwijtraken."

Geen alcohol

Wel is het een goed idee om paar uur voor het slapen gaan stukje te wandelen. "Van bewegen word je moe en val je eerder in slaap."

En tot slot: vermijd alcohol. "Alcohol droogt je lichaam uit en je lichaam moet harder werken om de alcohol af te breken. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur. Bovendien komt alcohol je slaap niet ten goede."

Buienradar
Lees meer over
BuienradarWeerZomer