Alles zelf doen

Vrouwen bouwen dubbeldekker om tot hostel: 'Nog even ons rijbewijs halen'

Door EditieNL··Aangepast:
© Gijs Hardeman/La KaravanaVrouwen bouwen dubbeldekker om tot hostel: 'Nog even ons rijbewijs halen'
RTL

Een oude dubbeldekker omtoveren tot een rijdend hostel. Het is de uitdaging die Eileen (25), Saskia (29), Lisa (28) en Jolisa (29) deze zomer zijn aangegaan. Dat ze niet veel kluservaring hebben en nog nooit op een bus hebben gereden, maakt ze niet uit. "Je kan meer dan je denkt, je moet alleen weten hoe", aldus Jolisa.

Jolisa wilde al langer een hostel starten, en Saskia speelde met het idee om een rijdend hostel te beginnen. De coronacrisis gaf de vrouwen het zetje dat ze nodig hadden.

"Drie van ons werken in de evenementensector en hadden opeens geen werk meer", vertelt Jolisa. "Via Marktplaats kwam er een bus op ons pad en zijn we ervoor gegaan. Het was nu of nooit."

Weinig kluservaring

En dus kochten de vrouwen de bus, die ruim veertig jaar oud is. "Hij is al twintig jaar in Nederland", zegt Jolisa. De bus - omgedoopt tot La Karavana-  rijdt wel, maar er moet nog een hoop gebeuren om er een hostel van te maken. "We hebben niet veel kluservaring", lacht Jolisa. "We leren veel van iedere stap die we nemen."

"Het gaat bijzonder goed. Soms helpt YouTube, soms de bedrijven die we bellen. Zo hebben we na een instructie zelf alle 32 ramen eruit gehaald en de rubbers vervangen. Van te voren denk je: dat gaat nooit lukken. En toch is het gelukt. Je kan meer dan je denkt, je moet alleen weten hoe."

© Gijs Hardeman/La Karavana

Zonnepanelen op het dak

De vrouwen weten ook al precies hoe het hostel eruit moet gaan zien. "Op de bovenste verdieping komen negen bedden. Twee voor onszelf en de rest voor de gasten die we meenemen. Bovenin houden we voorin vier zitplekken, de originele bankjes blijven erin. Zo behouden we toch iets van het origineel."

Beneden komt een keuken met daarachter een grote zithoek. Aan de achterkant komt de badkamer. "Met een douche en een toilet. We willen helemaal zelfvoorzienend zijn, zodat we niet gebonden zijn aan campings. We gaan zonnepanelen op het dak maken en nemen 900 liter water mee."

© Gijs Hardeman

Route door Europa

Het idee van de hostelbus is namelijk om mensen mee de natuur in te nemen. "We zijn best sportief
en reislustig en dat gevoel willen we overbrengen. Kajakken, klimmen, mountainbiken", zegt Jolisa. Het rijdende hostel brengt de gasten dan ook naar die plekken toe.

"We stippelen een route uit door Europa die we gaan volgen. Je boekt altijd zes nachten. Die nachten ga je dan mee op het stukje van de route waar we op dat moment zijn. Een soort hop on, hop off principe."

Stuur aan de andere kant

Het is de bedoeling dat het hostel ergens eind dit jaar klaar is, zodat de vrouwen in maart de weg op kunnen met de eerste gasten. Daar moeten ze alleen nog eerst een rijbewijs voor halen. "Het leukste van alles is het rijden! We willen er alle vier in gaan rijden, maar moeten eerst ons groot rijbewijs halen", vertelt Jolisa.

"Binnenkort gaan we kijken waar we dat kunnen doen. Het is zeker spannend, want het stuur zit aan de rechterkant van de bus. Dat wordt de grootste uitdaging, en dat de bus vier meter hoog en negen meter lang is. Maar we maken ons er niet druk om en kijken er juist naar uit."

Lees meer over
ReizenVakantieBussenEditie NL Link in bio