Hoedjesdag

Susan verkocht dit jaar een stuk minder hoeden voor Prinsjesdag: 'Heel jammer'

·Aangepast:
© EditieNLSusan verkocht dit jaar een stuk minder hoeden voor Prinsjesdag: 'Heel jammer'
RTL

Prinsjesdag vindt vandaag op een andere manier plaats dan we gewend zijn: geen volle Ridderzaal, geen oranjefans en ook een minder uitbundige hoedjesparade. Hoedenmaker Susan Dekker zag het aantal aanvragen flink kelderen.

Al sinds jaar en dag staat Prinsjesdag bekend als dé dag waarop vrouwen hoedjes dragen. Toch kiezen parlementariërs dit jaar voor een ingetogener exemplaar, of laten ze 'm zelfs helemaal thuis.

Minder vraag

Susan Dekker van de hoedenwinkel House of Hats in Den Haag, die al zestien jaar lang hoeden maakt in aanloop naar Prinsjesdag, merkt dat er dit jaar minder vraag is. "Allereerst zijn er dit jaar minder mensen bij, dus dat betekent minder hoeden. Bovendien zijn er mensen die er vanwege het coronavirus bewust voor kiezen om geen hoed te dragen", vertelt ze aan EditieNL.

De meest abnormale Prinsjesdag ooit: 'Een jaartje overslaan kan niet'
Lees ook

De meest abnormale Prinsjesdag ooit: 'Een jaartje overslaan kan niet'

Dat vindt ze jammer. "Een hoed hoeft niet groots te zijn. Je kan ook op een andere manier een hoed dragen. Neem bijvoorbeeld de fascinator (bescheiden hoed, vaak met kant en/of veren, red.), die kan heel leuk zijn."

Stijl

Qua stijl is er door de jaren heen op Prinsjesdag niet gek veel veranderd, vindt ze. "Het is gewoon een mode-item in je eigen stijl. In Engeland zie je veel bloemen, dat is hier wat minder. Het is rustiger."

Wel merkt ze dat er meer vraag is naar klassiekere en duurzame modellen. "Bijvoorbeeld vilten hoeden. Die kun je dragen op een mooie jurk zoals Máxima deed, maar ook op een mantel in de winter. Dat maakt 'm duurzamer."

Geen onderscheid

In aanloop naar Prinsjesdag kloppen veel politici – ze Dekker wil geen namen noemen – bij haar aan voor hulp. "Ik maak daarbij geen onderscheid tussen Kamerleden, ministers of partners. Ik kijk naar de persoon zelf. Als iemand ingetogen is en niet wil opvallen, moet je diegene geen grote hoed opzetten."

Hoe het uitkiezen van de hoed in z'n werk gaat? "Het is echt een samenspel", zegt Dekker. "Ze nemen vaak hun kleding mee en dan gaan we kijken wat daar mooi bij past. Ik let bij het uitkiezen van een hoed goed op de vorm van het gezicht en de schouders."

2021

Dekker hoopt dat de vraag naar hoeden volgend jaar weer toeneemt. "Hopelijk worden ze dan weer massaal gedragen. Het is zo'n mooie ambacht. Het zou zonde zijn als deze traditie definitief stopt. Zou het niet leuk zijn als de mannen zich er ook eens aan zouden wagen?"

Helma Lodders

Wat de andere politici vandaag ook doen, Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) is er vandaag sowieso gewoon met hoedje. "Dit is mijn tiende hoedjesdag, eh, ik bedoel Prinsjesdag", zegt ze tegen EditieNL. "Ik heb inmiddels dan ook tien verschillende hoeden in de kast."

Helma Lodders kiest dit jaar voor de turquoise hoed© EditieNL
Helma Lodders kiest dit jaar voor de turquoise hoed

Ze draagt de hoeden ook weleens bij andere gelegenheden. "De ene keer een kleine, de andere keer een grote. Ik let er altijd op dat hij mooi staat bij m'n jurk en sieraden."

Goed nadenken

Dit jaar kiest ze voor een ingetogen exemplaar. "Het is een Prinsjesdag waarop ik goed wil nadenken over mijn outfit. Daarom heb ik er een gekozen van een maker uit de buurt, zodat ik de lokale economie steun. Het is een ingetogen hoed, maar toch met een opvallende kleur: turquoise."

Traditie

De hoedjestraditie is allemaal begonnen met Erica Terpstra in 1977, weet politiek verslaggever Frits Wester. "Het is elk jaar een strijd tussen de vrouwen: wie heeft het leukste hoedje? Er komt dan ook een winnaar uit de bus, gekozen door de krant of door het publiek."

Er zijn ook Kamerleden die het hoofddeksel gebruiken om een statement te maken. Neem Marianne Thieme, die eerdere jaren onder andere met een koksmuts, admiraalspet en met een jagershoedje is gesignaleerd. Elk jaar met een andere boodschap: bijvoorbeeld om een statement te maken tegen de vleesindustrie of de plezierjacht.

Andere politici willen gewoon een mooi hoedje. "Soms lukt dat en soms ook totaal niet. Je ziet de afschuwelijkste hoedjes voorbijkomen", aldus Wester.

Hij verwacht dat het hoofddeksel volgend jaar gewoon weer volop uit de kast getrokken wordt. "Als het volgend jaar allemaal beter gaat, denk ik dat we weer allerlei soorten hoeden gaan zien."

Lees meer over
PrinsjesdagEditie NL Link in bio