Maximaal 30 mensen

Tamara trouwt in coronatijd: 'Livestream voor mensen thuis'

·Aangepast:
© Eline Nijburg Photography Tamara trouwt in coronatijd: 'Livestream voor mensen thuis'
RTL

Je bruiloft zou de mooiste dag van je leven moeten zijn, maar in coronatijd is dat helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Door de wirwar aan maatregelen gaat het plannen van een huwelijk gepaard met bloed, zweet en tranen. Tamara Bijster (26) weet er alles van. Toch durft ze het aan en geeft ze haar aanstaande op 16 oktober het jawoord.

Vanwege de coronacrisis zijn er in 2020 een stuk minder huwelijken gesloten dan vorig jaar. In de maanden april, mei en juni halveerde het aantal bruiloften ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

In de zomermaanden juli en augustus durfden weer wat meer mensen in het huwelijksbootje te stappen, maar nog steeds was er een afname te zien ten opzichte van het jaar ervoor. Deze trend zal zich de rest van 2020 vermoedelijk voortzetten.

Toch trouwen

Toch willen sommige stellen niet langer wachten en stappen zij ondanks de coronamaatregelen al in het huwelijksbootje. Zo ook Tamara Bijster en haar aanstaande man. Zij zouden eigenlijk op 20 mei trouwen. "Na de persconfentie in maart heb ik wel een traantje gelaten. Maar het was niet anders", zegt ze tegen EditieNL.

Bruiden zonder bruiloft: 'De liefde vieren moet wel leuk blijven'
Lees ook

Bruiden zonder bruiloft: 'De liefde vieren moet wel leuk blijven'

Haar trouwring draagt ze al sinds 20 mei, maar de bruiloft moet nog komen. Op 16 oktober geven Tamara en haar aanstaande man elkaar het jawoord, al is dat niet in gezelschap van de ruim honderd gasten die ze oorspronkelijk hadden uitgenodigd.

Aantal gasten

"Tot vorige week hoopten we op een ceremonie, borrel en diner met ongeveer zestig mensen, maar dit werd onverwacht veranderd naar vier personen. Gelukkig is het maximaal aantal inmiddels opgeschroefd naar dertig." Bij de borrel na de ceremonie mogen echter nog steeds maar vier personen aanwezig zijn.

Uitgeklede versie

Desondanks gaat het om een uitgeklede versie van de dag die ze voor ogen hadden. "Maar we zijn opgelucht dat we überhaupt kunnen trouwen. Met dertig gasten zorgen we er alsnog voor dat het alsnog de mooiste dag van ons leven wordt. Voor de gasten die er niet bij kunnen zijn hebben we een livestream."

Zo'n uitgeklede versie is tegenwoordig voor veel bruidsparen de standaard, weet Sarah Glasbergen van trouwplatform ThePerfectWedding.nl. "Als mensen er al voor kiezen om te trouwen, dan wordt dat minder groots aangepakt", zegt ze tegen EditieNL.

Uit cijfers van ThePerfectWedding.nl blijkt dat bijna de helft van de bruidsparen geen trouwkleding droeg tijdens hun 'coronaceremonie'. Op het grootste deel (58 procent) van de bruiloften was er ook geen feest.

Verplaatst

Daarnaast ziet Glasbergen dat zestig procent van de bruiloften gedeeltelijk of volledig is verplaatst. "Er zijn mensen die al twee keer een nieuwe datum hebben gekozen." De belangrijkste reden (81 procent) voor het uitstellen van het huwelijk is de anderhalvemeterregel. 

Voor de laatste updates op trouwgebied houdt ThePerfectWedding.nl een liveblog bij.

Lees meer over
BruiloftHuwelijkCoronacrisis in NederlandEditie NL Link in bio