Verkoopcijfers gestegen

Halloween eerder en grootser gevierd vanwege corona: 'Afleiding'

Door EditieNL··Aangepast:
© Anouschka JacobsHalloween eerder en grootser gevierd vanwege corona: 'Afleiding'
RTL

Het mag dan nog bijna drie weken duren: veel Nederlanders hebben de Halloweenspullen al uitgestald. Dit jaar lijkt het griezelfeest niet alleen eerder, maar ook groter gevierd te worden. "Het biedt afleiding in coronatijd."

Skeletten, pompoenen, spoken, spinnen, oorwurmen, schedels en vleermuizen: aan Halloweendecoraties in het huis van Anouschka geen gebrek. De 23-jarige vrouw uit Breukelen is samen met haar ouders vier dagen bezig geweest om de boel klaar te zetten.

Anouschka en haar ouders voor hun tuin© Anouschka Jacobs
Anouschka en haar ouders voor hun tuin

Hoewel ze de tuin elk jaar versieren, doet het gezin dat dit jaar extra groots. "De spooktochten gaan niet door vanwege corona. Dat is sneu, want de kinderen keken ernaar uit. Dus hebben wij maar wat meer ingeslagen", zegt Anouschka Jacobs tegen EditieNL. "We hadden dit jaar ook meer inspiratie."

De tuin van Anouschka© Anouschka Jacobs
De tuin van Anouschka

Hun huis is de attractie van het dorp. "Veel mensen komen selfies maken voor onze deur. Dat vinden we geweldig. Er heerst zo'n teneergeslagen sfeer vanwege corona. We hopen de mensen op te vrolijken."

Eenzaamheid

En met Anouschka nog vele anderen. Zo heeft Priscilla Putman uit Huizen haar huis dit jaar voor het eerst versierd. "Dat heeft zeker met corona te maken", zegt ze tegen EditieNL. "Ik hoop de buurt een beetje op te vrolijken. Er wonen hier veel eenzame ouderen."

Het versierde huis van Priscilla© Priscilla Putman
Het versierde huis van Priscilla

Ook voor Gabie Bakker – die met haar dorpsgenoten in Heteren elk jaar een feestje maakt van Halloween – is corona een reden om dit jaar nog grootser uit te pakken. "Even alle spanningen en stress rondom eruit gooien, en mensen iets geven wat wél kan in plaats van alles wat nu niet kan. We versieren nog meer huizen dan normaal en de versieringen zijn ook spectaculairder."

De boom van Chantal© Chantal van der Meer
De boom van Chantal

Chantal van der Meer heeft dit jaar een Halloweenboom opgetuigd. "De kids vinden het geweldig en het biedt mooi afleiding", vertelt ze.

Omzet gestegen

Tuincentrum Intratuin ziet dezelfde tendens. "Onze Halloweenomzet is met bijna dertig procent gestegen ten opzichte van vorig jaar", vertelt een woordvoerder aan EditieNL. "We zien dat vooral 'do it yourself'-artikelen het goed doen, zoals raamdecoraties en uitsnijsetjes voor pompoenen."

Er wordt niet alleen meer, maar ook eerder in het jaar verkocht. "Veel mensen grijpen de coronatijd aan om het huis alvast in Halloween-sfeer te brengen."

Lees meer over
HalloweenFeestdagenCoronacrisis in NederlandEditie NL Link in bio