Stem op onze poll!

Veilig de feestdagen in dankzij 'adventsquarantaine'

·Aangepast:
© Getty ImagesVeilig de feestdagen in dankzij 'adventsquarantaine'
RTL

Hoewel het nog even duurt tot de feestdagen is het voor veel mensen nu al een beetje puzzelen. Hoe gaan we kerst doorkomen? En met wie? Sommige mensen plannen een speciale 'adventsquarantaine' in. Ze gaan twee weken voor de feestdagen met z'n allen in quarantaine, zodat ze virusvrij kerst kunnen vieren.

Spreek nu alvast af met wie je kerst wil vieren en ga dan allemaal twee weken van tevoren in quarantaine. Dat is hoe gedragseconoom Eva van den Broek het voor zich ziet. "Quarantaine wordt nu gezien als een soort straf, maar op deze manier draai je het om. Het is een middel en je krijgt een mooie beloning. Namelijk een gezellig kerstfeest met je vrienden of familie."

Persoonlijk doel

Op deze manier is het volgens haar gemakkelijk vol te houden. "Het is vrijwillig en het doel is persoonlijk. Dat werkt veel beter omdat je het jezelf oplegt en niet iemand dat voor jou doet."

Piek verwacht in kerstbomenverkoop: 'Het geeft houvast'
Lees ook

Piek verwacht in kerstbomenverkoop: 'Het geeft houvast'

Maar werkt het ook echt? Epidemioloog Arnold Bosman vindt het in ieder geval een creatief idee. "Op microniveau heeft het zeker effect", zegt hij tegen EditieNL. "Maar hoe werk je het uit? Je mag dan echt twee weken lang geen contact hebben met anderen. Hoe kom je aan boodschappen? Is bezorgen wel veilig? Er komt heel wat bij kijken."

Als je het wil doen moet je het volgens hem wel heel serieus doen. "Je moet dan wel minimaal veertien dagen in quarantaine. Dat is namelijk de incubatieperiode. Twee dagen voordat je symptomen krijgt ben je namelijk al besmettelijk. En het duurt echt wel veertien dagen tot je niet meer besmettelijk bent. Als je echt je oma wil beschermen, dan moet de adventsquarantaine liever langer zijn dan korter."

Potentie

Of het idee van de adventsquarantaine echt aan zal slaan is nog maar de vraag. Gedragsmarketeer Tim Den Heijer ziet wel potentie. "Het heeft al een naam dus dan is het vaak succesvoller. Kijk maar naar Stoptober, dat kent iedereen nu."

Daarnaast helpt het volgens hem dat je meteen een beloning krijgt: "Namelijk een kerstdiner met je familie. Bovendien hoef je het aan niemand uit te leggen en geeft het je meteen een sociaal alibi."

Hij benadrukt wel dat het vrijwillig moet blijven. "De non-believers krijg je toch niet mee."

Lijkt het jou wel wat? Stem hieronder op onze poll. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
FeestdagenKerstmisQuarantaineCoronacrisis in Nederland