Mag dat?

Verlof zorgpersoneel ingetrokken: 'Zomervakantie moest ik ook al afzeggen'

·Aangepast:
© EditieNLVerlof zorgpersoneel ingetrokken: 'Zomervakantie moest ik ook al afzeggen'
RTL

Alle verloven van het zorgpersoneel van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven zijn ingetrokken. Door de coronacrisis is het extra druk en kan niemand vrij zijn. "Gelukkig is de bereidheid hoog."

"Dit jaar moeten er meer mensen werken tijdens de feestdagen dan normaal. Alle verloven zijn ingetrokken, iedereen is opgeroepen om stand-by te staan", laat woordvoerder Monique de Jong van het Máxima Medisch Centrum weten aan EditieNL. "Gelukkig is de bereidheid hoog bij ons want zorgmedewerkers werken altijd al met feestdagen. Maar nu zijn het er meer."

Zorgpersoneel moedeloos door corona, ziekenhuizen zetten psychologen in
Lees ook

Zorgpersoneel moedeloos door corona, ziekenhuizen zetten psychologen in

Zo ook Femke van Stipdonk, verpleegkundige op de afdeling acute opname. Ze werkt nu meer dan andere jaren. "Met de jaarwisseling moest ik sowieso al werken. Met kerst had ik vier dagen verlof gekregen maar nu kan het zijn dat ik dus toch word opgeroepen."

'De rek is eruit'

Het risico dat ze wordt opgeroepen is nu hoger dan andere jaren omdat er meer collega's uit kunnen vallen door corona. "Er is veel ziekteverzuim bij collega's door corona en dat moeten andere collega's opvangen. Je merkt dat de rek eruit begint te raken."

De kans is dus groot dat ze dit jaar geen kerst kan vieren met haar familie, en daar baalt ze van. "Het is altijd jammer als je met feestdagen moet werken. Vooral dit jaar is het fijn om te kunnen ontspannen met je familie. Corona vraagt van ziekenhuispersoneel echt een aanpassingsvermogen."

Haar zomervakantie ging namelijk ook al in rook op. "Tijdens de eerste coronagolf zijn mijn verloven ook al ingetrokken. Toen had ik een vakantie staan maar die werd ingetrokken." Voorheen kreeg ze haar rooster twee maanden van tevoren, nu krijgt ze elke week een rooster. "Het komt regelmatig voor dat je extra diensten moet draaien, er wordt echt een beroep gedaan op je flexibiliteit."

Ze kan zich nergens meer echt op verheugen. "Door alles waar je naar uitkijkt kan een streep worden getrokken."

De zorg is niet de enige branche waar verloven zijn ingetrokken door de coronacrisis. Uit een rondgang van EditieNL blijkt dat bij de politie en supermarktpersoneel ook verloven zijn ingetrokken.

Maar mag dat zomaar? Mag een werkgever een reeds goedgekeurd verlof weer intrekken? Volgens arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen mag dat onder drie voorwaarden. "De werkgever is verplicht om het te overleggen met de werknemer", legt hij aan EditieNL uit. "Daarnaast moet er spraken zijn van een gewichtige reden, er moet dus iets bijzonders aan de hand zijn."

Schade vergoeden

Als voorbeeld hierbij geeft hij dat wanneer een supermarkt moet sluiten omdat het personeel ziek thuis zit en er geen gezond personeel kan komen. Dan is 'het moeten sluiten van de supermarkt' een gewichtige reden om verloven in te trekken.

"De derde voorwaarde is dat de werkgever eventuele schade voor de werknemer moet vergoeden. Heb jij bijvoorbeeld een vakantiehuisje geboekt en kan je dat niet annuleren dan moet de werkgever die kosten vergoeden."

Kitty de Jong van FNV maakt zich zorgen om alle ingetrokken verloven. "Het ziekteverzuim is heel hoog, het verlof is hard nodig. Personeelsleden zijn geen robots." Volgens haar is het vooral onder zorgpersoneel de druk hoog om te komen.

"De nood is hoog maar je vraagt veel van mensen die al heel veel werk hebben verzet in de coronaperiode. Je moet voorkomen dat je personeel helemaal uitvalt. Neem je personeel in bescherming."