Thuiswerken

We slapen langer sinds corona: 'Veel gezonder om op te staan zonder wekker'

·Aangepast:
© iStockWe slapen langer sinds corona: 'Veel gezonder om op te staan zonder wekker'
RTL

Nu veel mensen niet meer naar hun werk mogen, kunnen zij 's ochtends langer slapen. Dat is heel goed voor onze gezondheid, stellen chronobiologen deze week in het FD. Maar ook voor hen die nog steeds op de werkvloer moeten verschijnen, lijkt een oplossing in zicht.

Nu de wekker ons minder vroeg wekt, kunnen we beter ons natuurlijke ritme aanhouden. Een positieve verandering, zegt chronobioloog Roelof Hut. "Het is veel gezonder om pas op te staan als je vanzelf wakker wordt. De wekker zorgt voor verkorting van de slaap."

Waterverbruik

Voordat we begonnen met thuiswerken, was er rond zeven uur 's ochtends altijd een piek in het waterverbruik. Tegenwoordig ligt deze echter ruim een uur later.

Bron: Vitens

Hut benadrukt het belang van voldoende slapen. "Het is de manier voor het brein om te herstellen. Ook je immuunsysteem verbetert als je slaapt. Het is dus geen tijdverspilling, maar goede investering om je lichaam te onderhouden. Door voldoende te slapen – naar je eigen biologische klok – daalt de kans op gezondheidsklachten."

Kunstlicht 

Niet alleen de wekker kan onze biologische klok verstoren; ook kunstlicht doet dat. "Dat zorgt ervoor dat we later naar bed gaan, en dat is schadelijk. Dankzij buitenlandse onderzoeken weten we dat structureel twintig minuten slaaptekort per nacht leidt tot verstoring van de biologische klok en een verhoogde kans op diverse kankervarianten, depressies en hartfalen."

Wat is jouw favoriete slaaphouding? Dit zijn de voor- en nadelen
Lees ook

Wat is jouw favoriete slaaphouding? Dit zijn de voor- en nadelen

Hut raadt thuiswerkers aan om te zorgen voor genoeg ochtendlicht. "Ga eerst een stuk wandelen in daglicht. Juist dat licht zorgt ervoor dat je wakker wordt en 's avonds eerder inslaapt."

Nabij-infrarood

Voor de mensen die ondanks corona gewoon naar hun werk toe moeten kunnen speciale lampen in de toekomst mogelijk een uitkomst bieden. "We zijn deze maand een onderzoek gestart om te kijken of lampen met zogenoemd nabij-infraroodlicht het afweersysteem van mensen kunnen versterken en onze biologische klok kunnen verbeteren op natuurlijke wijze", vertelt onderzoeker en chronobioloog Marijke Gordijn aan EditieNL.

"De positieve effecten van blauw licht op bijvoorbeeld een winterdepressie kennen we inmiddels. Maar die van nabij-infraroodlicht niet. Dat licht zie of voel je niet. Het komt voor in de lucht en in de zon, niet in kunstlicht."

Beter slapen

Het licht zou een positieve werking hebben. "Wij denken dat dit licht door de cellen van je huid binnendringt. Daarin zitten kleine energiefabriekjes (mitochondriën) die daardoor gestimuleerd worden. Dat zou je immuunsysteem en je dag/nacht-ritme verbeteren."

De komende vier weken zullen veertig proefpersonen drie uur per dag voor zo'n nabij-infraroodlicht-lamp zitten. "Bij hen meten we de gezondheidseffecten door de hartslag, het melatonineniveau, de slaap en het cortisolniveau te controleren."

"Als onze vermoeden worden bevestigd, zou zo'n lamp een uitkomst zijn voor veel mensen. Tegenwoordig zitten we een groot gedeelte van de dag binnen en krijgen we dus minder van dit soort nabij-infraroodlicht binnen. Dat heeft invloed op onze gezondheid."

Wil jij ook meewerken aan het onderzoek? Er worden nog deelnemers gezocht in de omgeving van Groningen. Klik hier voor meer informatie.

Lees meer over
Slaap