Pruiken krijgen tweede leven: 'Mijn moeder had het zo gewild'
Een hartverwarmende oproep op Facebook: Jesse Brugts is op zoek naar iemand die de pruiken van zijn moeder wil overnemen. Ze is afgelopen donderdag overleden aan kanker en heeft twee ongebruikte, kwalitatieve pruiken in huis hangen. "Ik kan ze ook verkopen, maar geef ze liever aan iemand met weinig geld."
Jesse herinnert zich nog goed het moment dat zijn moeder, die op 56-jarige leeftijd is overleden, voor het eerst plukken haar verloor. "Ze vertelde me dat ze zich geen vrouw meer voelde. Dat raakte me enorm", vertelt hij aan EditieNL.
De 29-jarige man uit Oldenzaal wist daarom een ding zeker: haar pruiken wilde hij niet linea recta de prullenbak ingooien. "Ze heeft ze nooit gedragen. Ik denk dat ze het niet kon of wilde. Het had vast iets met trots te maken."
Hij wil de pruiken weggeven aan iemand die er zelf geen kan betalen. "Pruiken zijn ontzettend duur. Zelf heb ik het financieel niet al te breed, dus ik weet hoe het is om je dingen niet te kunnen veroorloven. Ik zou de pruiken natuurlijk kunnen verkopen, maar dan belanden ze bij mensen die er het geld voor hebben. Ik geef ze liever weg aan iemand die het niet breed heeft."
Nederlandse Haarstichting
De pruiken van Jesse's moeder zijn niet de enige die een tweede leven krijgen. "Wij maken niet alleen nieuwe pruiken van het haar dat mensen doneren, maar zamelen ook haarwerken in", vertelt Edwin van Wooning, directeur van de Nederlandse Haarstichting, aan EditieNL. "Vaak zijn deze niet of nauwelijks gebruikt."
Die ingestuurde pruiken worden geschonken aan mensen met kanker of haarproblemen die er zelf geen kunnen betalen. "Een pruik kost al gauw duizend euro. Voor mensen met kanker is er altijd wel een basisvergoeding, maar sommige mensen kunnen zich het overige bedrag alsnog niet veroorloven. Jaarlijks helpen we honderden van hen – zowel in Nederland als in het buitenland – aan een tweedehands pruik."
Niet alleen met haarwerken, maar ook met andere producten is de stichting blij. "Voor een pruik zijn speciale haarverzorgingsproducten nodig. Ook die ontvangen we heel graag. Dat geldt ook voor de standaarden waar de pruiken opgezet kunnen worden. Mutsen zijn ook zeer welkom. Die zijn voor de mensen die het niet fijn vinden om een pruik te dragen."
Berichten
Jesse wordt sinds zijn oproep overladen met berichten. In twee dagen tijd heeft hij meer dan duizend reacties gekregen. "Er zitten een hoop condoleances en doorverwijzingen bij, maar ook zeker driehonderd mensen die daadwerkelijk aanspraak willen maken op de pruiken."
Zoveel aandacht had hij nooit verwacht. "Ik ben echt flabbergasted. Het overvalt me een beetje. Ik heb laten weten dat ik eerst even tijd neem voor mezelf voordat ik ermee aan de slag ga. Volgende week ga ik kijken wie er ik blij mee kan maken."
Goed gevoel
Hij wil er zeker van zijn dat de pruiken bij de juiste personen terechtkomen. "Ze moeten natuurlijk ook goed passen. Ik wil er echt de tijd voor nemen en er een goed gevoel bij hebben. Mijn moeder was een lieve vrouw met een goed hart. Ze deelde alles met iedereen en wist overal een leuke draai aan te geven. Dit is wat zij had gewild."
Zelf bijdragen?
Als je zelf producten hebt liggen om te schenken kun je contact opnemen met de Nederlandse Haarstichting. "Als je een pruik inlevert is het belangrijk dat deze nog in goede staat is. We nemen geen kapotte of gescheurde haarwerken in", vertelt directeur Wooning.
Ook mensen die zelf een pruik nodig hebben maar deze niet kunnen betalen, kunnen zich melden. "Voorwaarde is dat hij of zij is aangesloten bij de Voedselbank. Zo weten wij dat het terechtkomt bij degenen die het het hardst nodig hebben."