Afleiding bezorgen

Cliniclowns in coronatijd: videobellen en huisbezoeken

Door EditieNL··Aangepast:
© Eigen fotoCliniclowns in coronatijd: videobellen en huisbezoeken
RTL

Spelen voor het raam, videobellen via een app of thuisbezoekjes met spatscherm. De CliniClowns doen er alles aan om zieke kinderen en kinderen met een beperking toch wat afleiding te bezorgen. Veel kinderen hebben dat zeker nu hard nodig. Zoals Joah (6), die opbloeit als hij contact heeft met de speciale clowns. "Als hij dit niet zou hebben, denk ik dat het leven heel stil voor hem wordt", zegt zijn moeder Kim.

Joah heeft een vorm van autisme en astma. Ook heeft hij refluxziekte, wat inhoudt dat zijn maagzuur omhoog komt. Vanaf jonge leeftijd komt hij daardoor al regelmatig in het ziekenhuis. Als hij anderhalf is komt hij voor het eerst in aanraking met de CliniClowns.

De clowns hebben van jongs af aan een positief effect op Joah. "Zulke momenten vergeet je nooit meer", vertelt Kim. Sinds zijn vierde zit Joah thuis en heeft hij een-op-eenbegeleiding nodig. "Dan heb je als kind ook geen fijne sociale contacten. Dan waren de CliniClowns echt een lichtpuntje."

Joah en Kim© Eigen foto
Joah en Kim

Vrolijke interactie

Kim vindt het bewonderenswaardig hoe goed de clowns haar zoontje aanvoelen. "Ze luisteren goed naar de ouders en spelen goed op hem in. Het sluit aan bij wat hij sociaal-emotioneel en lichamelijk nodig heeft." Joah heeft door zijn autisme een sterke voorkeur voor bepaalde clowns. "Hij is moeilijk met spelen, maar met een vertrouwde clown is het ongelooflijk wat het doet. Je ziet hem echt een leuke, vrolijke interactie hebben."

En ook in de coronacrisis gaat dat gewoon door. Op sommige locaties mogen de clowns nog in het ziekenhuis op de afdelingen komen, maar dat is niet overal het geval. Daarvoor wordt de CliniClowns App nu intensief gebruikt.

Joah kan op die manier nog steeds contact met zijn favoriete clowns hebben. "Dan gaat hij lekker op de bank liggen onder een dekentje en dan zit hij heerlijk met ze te bellen. Het heeft een heel positief effect op hem, juist omdat hij in zijn eigen omgeving is. Ik ben ontzettend blij dat ze dit doen."

Thuisbezoek

"Corona is voor Joah erg moeilijk. Er valt nog veel meer weg voor hem." Gelukkig bleek naast het videobellen een thuisbezoek mogelijk. "Het thuisbezoek was erg bijzonder", zegt Kim. "Ik ben ontzettend blij dat ze dit doen. Het zijn zulke mooie momenten als hij even plezier heeft. Daar ben ik heel dankbaar voor."

Clown Miep en clown Silly© Eigen foto
Clown Miep en clown Silly

Een van de clowns die langskwam is clown Miep, gespeeld door Mies de Waal, een van de favoriete clowns van Joah. Het bezoek is ook haar en haar maatje Marieke van Nielen (clown Silly) bijgebleven. "Een paar van de leukste speelbeurten die ik heb gehad zijn met Joah, omdat het zo fantasierijk is", vertelt Mies.

Marieke vult aan: "Joah leefde helemaal op. Je zag de beperkingen waar hij normaal zo'n last van heeft helemaal niet meer."

Online omgeving

Dat zoveel contact nu online gaat, vinden de twee CliniClowns helemaal geen belemmering. "We hebben de CliniClowns App, dat is een omgeving waarin kinderen filmpjes kunnen kijken van ons. We hebben elke werkdag een liveshow en ze kunnen muziek luisteren met de clowns-DJ", vertelt Marieke.

Maar er zijn dus ook tijdsblokken waarin clowns online zijn en kinderen met ze kunnen videobellen. En dat heeft eigenlijk ook zo z'n voordelen. "Het is laagdrempelig", zegt Marieke. "Kinderen komen je huis in. Je creëert een omgeving waarin je een klein wereldje van de clown schept, en vanuit daar speel je. Als een kind inbelt in jouw wereld, vragen ze meteen wat je aan het doen bent, of wat die stofzuiger in de kerstboom doet."

Beeldbellen met de clowns© Eigen foto
Beeldbellen met de clowns

Verhaal kwijt

Het is belangrijk dat kinderen nog steeds hun ei kwijt kunnen bij de CliniClowns, denken de vrouwen. Mies: "Veel wat ondernomen wordt, kan niet meer. Dat brengt een stukje eenzaamheid in deze tijd, als kinderen bijvoorbeeld niet meer naar de dagopvang kunnen. We worden vaak als vriend gezien van kinderen, ze willen hun verhaal kwijt. Wij kunnen daar verlichting en afleiding in brengen."

En dat lukt volgens haar zowel in het ziekenhuis als in de app. "Ik denk dat wat echt telt is dat ze weten dat we er altijd zijn. Ze weten dat er altijd iemand is om mee te bellen."

Magisch gevoel

Die interactie met kinderen beschrijft Marieke als 'magisch'. "Als de clowns komen is er opeens een andere wereld en gaan kinderen vrij spelen. Dat magische gevoel dat iemand aan het spelen is en dan jou ineens aankijkt en jij in dat spel zit, dat is online ook."

Magisch is ook precies hoe moeder Kim de interactie tussen de clowns en Joah beschrijft. "Echt magisch gewoon. Zijn lach is niet meer verdwenen."

Samen spelen via de app gaat er zo aan toe:

Lees meer over
CliniclownsKindCoronavirusAppEditie NL Link in bio