Astrid werd gepest op de digitale werkvloer: 'Het komt je huiskamer in'
Genegeerd worden tijdens een vergadering, als je überhaupt al toegevoegd wordt aan Teams. Ook met het thuiswerken gaat pesten op de werkvloer door, maar dan online. Astrid kreeg zoveel nare berichtjes van haar leidinggevende dat ze er ziek van werd. "Het ging van kwaad tot erger."
Astrid werkte bij een grote zorgorganisatie. Het ging mis toen ze een nieuwe leidinggevende kreeg. "Van een team van vier mensen werden er twee ontslagen, waardoor er extra werkdruk was. Als ik aan mijn leidinggevende vroeg hoe we iets gingen aanpakken, kreeg ik nooit antwoord."
Van kwaad tot erger
Ze had een time-out nodig, maar daar werd niet goed op gereageerd. "Dat sloeg om in tegenwerking. Ik kreeg steeds nare mails op vrijdag, daar zat ik het hele weekend mee. Als ik een bedrijfsarts wilde zien, duurde dat maanden", vervolgt Astrid.
"Het ging van kwaad tot erger. Bij HR zeiden ze: je hebt zes weken de tijd, als je niet normaal gaat doen, ontslaan we je." Astrid kreeg vaak vervelende berichtjes via de mail of app. "Ik heb mailtjes gehad waarin staat: 'als je nou niet ophoudt, dan...' Het taalgebruik was intimiderend en grof, ze gaan heel ver."
Je huiskamer in
Dat het allemaal online was, maakte het voor haar nog erger. "Ze komen dan heel dichtbij, echt je huiskamer in", zegt Astrid. "Dat is het nare van internet, je bent altijd bereikbaar. Mijn leidinggevende stuurde veel berichten achter elkaar, en in mijn vrije tijd."
Inmiddels werkt Astrid niet meer bij het bedrijf. "Toen ik hier ziek van werd zei mijn huisarts dat je er meestal beter uitkomt. Dat klopte. Dankzij die ellende ben ik veel sterker geworden. Ik geef veel beter mijn grens aan. Ik ben nu zzp'er en dat doe ik erg goed."
Vakbond CNV deed het afgelopen jaar onderzoek naar pesten onder 2500 werkenden. Een derde van de ondervraagden zei weleens last te hebben van pestgedrag op de werkvloer. Landelijk zouden 2,3 miljoen werkenden weleens gepest worden.
Een op de vijf zegt dat de sfeer op de werkvloer slechter is geworden sinds de coronacrisis.
Online minder grenzen
Digitaal pesten op de werkvloer is een groot probleem, zegt ook Laura Willemse, voorzitter van Stichting Pesten op de Werkvloer. "Het pesten wordt digitaal voortgezet. De grenzen die je in het echt wel hebt, zoals de fysieke confrontatie of collega's die ernaast staan, zijn er nu niet."
Ook is het moeilijker om er iets van te zeggen. "Je hebt geen direct contact, je kan degene niet even aankijken. De drempel van andere collega's om in te grijpen is hoger."
Kortere lontjes
Hoe ver gaat dat pesten? "Opeens door al je collega's ontvriend worden op Facebook, nare commentaren krijgen op dingen die je post, WhatsAppgroepjes waar je niet meer bij hoort, of mensen belachelijk maken door foto's te bewerken", somt Willemse op. "En dus tijdens online vergaderingen buitengesloten worden, uitgelachen worden, niet toegelaten worden..."
Door de stress van de coronacrisis is het pesten volgens Willemse erger geworden. "Het geeft kortere lontjes, mensen reageren het af op elkaar. Het escaleert de verkeerde kant op." En het komt ook nog eens harder aan. "We krijgen veel signalen van mensen dat ze hun baan hebben opgezegd, omdat ze zo zwaar depressief werden. Het is in deze periode heel heftig."