Waardestijging

Meer miljoenenhuizen: 'Soms ook gewoon een rijtjeshuis'

Door EditieNL··Aangepast:
© FundaMeer miljoenenhuizen: 'Soms ook gewoon een rijtjeshuis'
RTL

Steeds meer woningen zijn 1 miljoen euro of meer waard. Vorig jaar waren het 84.400, het jaar daarvoor nog 60.000. Vroeger waren miljoenenhuizen luxe villa's met zwembad en tennisbaan, maar door de huidige woningmarkt kan het ook gewoon een rijtjeshuis zijn.

De belangrijkste oorzaak voor de toename is volgens onderzoeksbureau Calcasa, dat de cijfers naar buiten bracht, de huizenprijsontwikkeling. Dat zegt ook makelaar Mathijs Metselaars. "Vijf jaar geleden kocht je voor een miljoen echt een landhuis met veel grond en een zwembad. Het klassieke idee van een villa dus", zegt hij tegen EditieNL.

Waardestijging huizen

Dat is nu wel anders. Huizen werden in 2020 gemiddeld zo'n 10 procent duurder en door die stijging worden ook sommige rijtjeshuizen opeens meer dan een miljoen waard.

"Er zijn een paar zaken die een rol spelen in die waardestijging", zegt Metselaar. "Mensen kunnen goedkoop geld lenen. Tegenwoordig hoef je geen miljonair te zijn om een huis van een miljoen te betalen, al moet je natuurlijk wel een flink inkomen hebben."

Record:  84.400 huizen zijn 1 miljoen of meer waard
Lees ook

Record: 84.400 huizen zijn 1 miljoen of meer waard

Als je vijf jaar geleden een miljoen te besteden had, kon je van dat geld meer kopen dan nu, zegt ook hoofdredacteur van Quote Paul van Riessen. "Als je kijkt naar Amsterdam, dan koop je daar voor een miljoen een rijtjeshuis en dan heb ik het niet over een pand aan de gracht. Soms sta je voor een woning en dan vraag je je echt af waarom er een miljoen voor wordt gevraagd."

Papieren vermogen

Ook van Riessen benadrukt dat je geen miljonair hoeft te zijn om een huis van een miljoen te kopen. "De meeste huizen zijn met een hypotheek gekocht. Het is een papieren vermogen en dat is natuurlijk prettig, maar in de praktijk moeilijk te incasseren. Ook stijgen de gemeentelijke belastingen als het huis in waarde stijgt en dat kan je ook een hoop extra kosten."

Al is het niet zo dat iedereen zich door de waardestijging opeens een huis van een miljoen kan permitteren. "Maar het is dus wel minder bijzonder dan een paar jaar geleden."

Door de stijgende prijzen ontstaat er volgens Van Riessen een tweedeling. "De mensen die lang in een woning blijven zitten profiteren enorm van die waardestijgingen. Een huis dat ze een paar jaar geleden hebben gekocht, kan zomaar tonnen in waarde zijn gestegen", legt hij uit. "Ik vraag me af of bewoners zich daar ook bewust van zijn."

Er is dus ook een keerzijde. "Voor starters is het dramatisch. Zij kunnen niet meer meedoen en pissen naast de pot."

Lees meer over
WoningmarktVastgoed