Profvoetballer makkelijke prooi voor overvaller: 'Je bent altijd onderweg'

Door de overval op het huis van PSV-aanvaller Eran Zahavi laait de discussie over de veiligheid van profvoetballers in Nederland op. Zahavi is namelijk niet het enige slachtoffer: voetballers zijn vaker doelwit. Moeten ze meer bezig zijn met hun veiligheid?
Tijdens de overval was Zahavi zelf niet thuis, hij was op weg naar een wedstrijd in Tilburg. Zijn vrouw en kinderen waren er wel: ze werden vastgebonden en er werd tape over hun monden geplakt. De twee overvallers vertrokken met geld en spullen.
Het komt vaker voor dat de huizen van voetballers worden overvallen tijdens een wedstrijd. Zo stond Argentijn Angel di Maria twee maanden geleden op het veld met Paris Saint-Germain tegen Nantes toen zijn familie thuis werd overvallen. En ook bij voetballers Memphis Depay en Jan Vertonghen was het al eens raak.
Altijd onderweg
Het is iets waar volgens oud-profvoetballer Andy van der Meijde meer aandacht voor moet komen in de voetbalwereld. Zelf maakte hij ook mee dat zijn huis werd leeggeroofd tijdens een wedstrijd. "Ze zijn me eens gevolgd na een training. Op de wedstrijddag wisten ze waar ik woonde en hadden ze alle tijd", vertelt hij aan EditieNL.
Van der Meijde vindt dat proefvoetballers er veel te makkelijk over doen. "Er is te weinig aandacht voor in de voetbalwereld", meent hij. "Als voetballer moet je investeren in je eigen veiligheid. Je bent namelijk altijd onderweg. Het kan heel gevaarlijk zijn. Zeker als je vrouw en kinderen ondertussen thuis zijn. Je verwacht het niet in Nederland, maar het gebeurt."
Door de overval op het huis van Zahavi en de aandacht die daarvoor is, gaan voetballers er misschien beter over nadenken, zegt Van der Meijde. "Ik denk dat dit het begin is om beter voor hun veiligheid te zorgen." En dat moeten ze zelf regelen. "Clubs doen daar niks aan, al komt daar misschien hierna ook wel verandering in."
Kwetsbaar
Veiligheidsexpert Rico Briedjal zegt ook dat voetballers inderdaad maar weinig bezig zijn met hun veiligheid. "Steeds meer rijke mensen uit de Quote 500 zijn daarmee bezig: ze regelen panic rooms en persoonsbeveiliging. Vanuit voetballers is daar geen vraag naar", zegt hij.
Een gebeurtenis als de overval op Zahavi heeft op korte termijn wel impact, maar daarna ebt dat weg. "Ze denken vaak: wij zijn jongens van de straat, mij overkomt dat niet. Maar ze zijn mega kwetsbaar en hun families ook", vervolgt Briedjal. "We hebben nog geen Zuid-Amerikaanse praktijken, maar we zien wel een stijging van overvallen in Nederland."
Beveiliging inhuren
Ook spelersvakbond VVCS is voor beveiliging van voetballers. "Aan de andere kant is het te gek voor woorden dat iemand je huis binnendringt", zegt voorzitter Evgeniy Levchenko. De bond noemt de overval op Zahavi 'verschrikkelijk'. "Het gebeurt vaak in het buitenland en je denkt dat het in Nederland niet gebeurt, maar je ziet het nu. Het gebeurt en daar schrikken we van. Ze moeten in de toekomst zeker meer bezig zijn met hun eigen veiligheid."
Dat is ook al de tendens: voetballers huren volgens de voorzitter vaker beveiligers in. Zeker als ze wedstrijden spelen en van huis zijn. Als het aan de spelersbond ligt, ligt dat niet alleen bij de speler maar hebben de politie en de club hier ook een rol in. "Ik denk dat ze samen goed moeten nadenken over waar ze wonen en welke beveiliging er nodig is", aldus Levchenko.