Immuunsysteem

Paracetamol vóór coronaprik verstandig of juist niet? 'Kan werking beïnvloeden'

·Aangepast:
© iStockParacetamol vóór coronaprik verstandig of juist niet? 'Kan werking beïnvloeden'
RTL

Paracetamol slikken voordat je het coronavaccin gaat halen om eventuele bijwerkingen te voorkomen klinkt misschien als een goed idee, maar wetenschappers raden het af. Het zou namelijk de werking van het vaccin kunnen beïnvloeden, omdat het de immuunopbouw in de weg kan zitten.

Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. Alleen al in Nederland gaat het jaarlijks om 2 miljard pillen, poeders en drankjes, meldt Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Volgens het IVM gebruikt 1 op de 5 Nederlanders dagelijks paracetamol.

Invloed op afweerreactie

Het middel wordt ook ingenomen om bijwerkingen van de coronaprik te voorkomen – soms preventief, nog voordat de prik gezet wordt. Maar of dat verstandig is, valt te betwijfelen. "Uit een paar kleine studies blijkt dat als je een paracetamol neemt voor het vaccin, dat dit mogelijk wat invloed heeft op de afweerreactie", vertelt ic-arts Diederik Gommers aan EditieNL.

Werken paracetamol en ibuprofen tegen het coronavirus?
Lees ook

Werken paracetamol en ibuprofen tegen het coronavirus?

Ook Marloes Dankers van Instituut Verantwoord Medicijngebruik uit haar twijfels. "Het is de vraag of het echt verstandig is om voor een prik een paracetamol te nemen. Het zou kunnen dat de werkzaamheid van het vaccin minder wordt, omdat het immuunsysteem naar beneden gaat. Maar dat weten we nog niet zeker." 

Preventief

In andere gevallen hoef je daar niet bang voor te zijn. "Voordat je ongesteld wordt, voor een ingreep of als je een kater wil tegengaan, kan het relatief weinig kwaad als de paracetamol in de juiste doseringen wordt gebruikt. Het is een relatief veilig middel en kent weinig bijwerkingen", zegt Dankers.

Een paracetamol innemen ná het vaccin kan ook geen kwaad. "Neem deze achteraf bij klachten van koorts of spierpijn bijvoorbeeld", zegt Diederik Gommers.

Wat doet paracetamol?

Als je paracetamol inneemt komt dit terecht in je spijsverteringskanaal, waarna het wordt opgenomen in het bloed. Het bloed verspreidt zich door het hele lichaam waardoor het ook op de plek terecht komt waar je pijn hebt.

Als je pijn hebt geven je zenuwen dit door aan je hersenen. Een paracetamol verstoort deze communicatie. Het neemt de pijn dus niet weg, maar verdoezelt dit tijdelijk zodat je er geen last van hebt.

Lees meer over
Wim HofIVMInstituut Verantwoord MedicijngebruikPijnstillerCoronavaccinMindfulnessEditie NL Link in bio