Onderzoek

'Biologische leeftijd van moeder met slaaptekort 7 jaar ouder'

·Aangepast:
© EditieNL'Biologische leeftijd van moeder met slaaptekort 7 jaar ouder'
RTL

Wallen, donkere kringen en een vermoeide blik in de ogen. Kersverse moeders met slaaptekort vóélen zich niet alleen oud, uit Amerikaans onderzoek blijkt dat hun biologische leeftijd daadwerkelijk toeneemt na de bevalling.

Moeder die er 's nachts vaak uitmoeten en een half jaar na de geboorte nog steeds minder dan zeven uur per nacht slapen kunnen – biologisch gezien – drie tot zeven jaar ouder worden.

Twee soorten klokken

"Je moet je bedenken dat je eigenlijk twee soorten biologische klokken hebt", legt Bert van der Horst, hoogleraar Choronobiologie en Gezondheid van het Erasmus MC, uit aan EditieNL. "De eerste is voor je dag- en nachtritme. Daarnaast heb je de klok die cru gezegd aftelt naar je overlijden. Dat is je biologische leeftijd."

Schreeuwende meeuwen op je dak: 'Ik slaap al maanden slecht'
Lees ook

Schreeuwende meeuwen op je dak: 'Ik slaap al maanden slecht'

Die laatste klok vertelt hoe jong of oud je je voelt. "Het kan dat je zeventig bent, maar je misschien biologisch jonger voelt. Dat past een beetje bij het gezegde: je bent zo jong als je je voelt."

Wanneer de ene biologische klok de andere verstoort, kun je je ouder gaan voelen dan je daadwerkelijk bent. Dat kan ook negatieve effecten hebben op de baby. "Het slaaptekort heeft een nadelig effect op de moedermelk", zegt Van der Horst. "Ik verwacht niet dat de moeder er op de lange termijn permanente klachten aan overhoudt, maar het kan zo wel worden overgedragen op de baby."

Muizen

Hij heeft het getest op zwangere muizen. "We hebben ze een jetlag gegeven en merkten dat de kwalen die dat opleverde ook terug te zien waren bij het nageslacht van de muizen. Hierbij moet je denken aan hartkwalen. Dit is natuurlijk wel op grotere schaal terug te zien dan bij mensen." Toch denkt hij niet dat vrouwen zich meteen zorgen moeten maken.

Het onderzoek zegt niet wat het slaaptekort en de sneller oplopende biologische leeftijd op lange termijn doet. "Ik verwacht dat het na een periode goed slapen weer is opgelost."

Een geruststellende gedachte voor Wendy Sassen. Ze is nu zes weken moeder van (huil)baby Gwenn. "Ik ben 31 maar ik voel me soms wel 41", grapt ze tegen EditieNL. Haar dochtertje huilt dag en nacht. "Je wordt er niet gezelliger van. Ook voor mijn andere dochter – die ook veel aandacht vraagt – is het niet fijn."

'Zeven uur haal ik niet'

Wendy moet er gemiddeld drie keer per nacht uit. "Die zeven uur slaap haal ik niet. Ik kan het overdag niet inhalen want dan huilt ze ook." Fysiek heeft het ook een flinke impact op Wendy. "Ik ben weer begonnen met werk: ik heb een eigen hondenuitlaatservice. Dat is een behoorlijk fysieke baan, dus ik vind het wel pittig."

Wendy gaat inmiddels met Gwenn naar een osteopaat om te kijken of het huilen verholpen kan worden, zodat ze 's nachts de slaap weer kan vatten.    

Lees meer over
Erasmus Medisch Centrum [EMC]SlaapSlaapproblemenBabyOuderschapGezondheid