15 miljoen luiers per jaar

Nieuwe fabriek recyclet poepluiers: 'Omzetten in groene energie'

·Aangepast:
© EditieNLNieuwe fabriek recyclet poepluiers: 'Omzetten in groene energie'
RTL

In het Gelderse Weurt is onlangs een recyclingfabriek geopend voor luiers en incontinentiemateriaal. Het bedrijf beweert hiermee 's werelds eerste te zijn. Van het materiaal worden onder meer groene energie en nieuwe grondstoffen gemaakt.

Voorheen werden luiers en incontinentiemateriaal verbrand. "We willen nu zoveel mogelijk van verbranding naar recycling", vertelt Rutger Jan Pessers, directeur van afvalenergiecentrale ARN, aan EditieNL. "Er zitten nuttige stoffen in." 

Schaalvergroting

In de nieuwe fabriek moeten jaarlijks 15 miljoen luiers verwerkt worden. "We zijn begonnen met recyclen op labschaal. Sinds 2018 werken we met één reactor op industriële schaal. Dat hebben we nu uitgebreid naar drie reactoren. Een uniek proces." 

Babypoep onder de loep: nieuwe app checkt luierinhoud van je kind
Lees ook

Babypoep onder de loep: nieuwe app checkt luierinhoud van je kind

Verspreid door Nederland zijn er verschillende inzamelpunten. Bijvoorbeeld op kleuterscholen, kinderdagverblijven en in verzorgingstehuizen. "Als de luiers bij ons komen worden ze eerst klein gemaakt. Vervolgens gaan ze in een grote 'snelkookpan' die ertoe leidt dat er druk ontstaat. Wat er overblijft noemen we slurrie."

Plastic korrels

Als die slurrie afkoelt veranderen de kunststoffen die in luiers zitten in plastic korrels. "Die korrels geven we bijvoorbeeld aan de kunststofverwerkingsindustrie. Zij maken er weer nieuwe producten van. Bijvoorbeeld autobumpers."

Luierafval

Van al het huishoudelijk restafval is 8,3 procent luierafval en incontentiemateriaal. Dat komt neer op zo'n 200 miljoen kilo. Daarnaast wordt er een flinke hoeveelheid luiers en incontinentiemateriaal ingezameld via bedrijven en instellingen zoals verzorgingstehuizen. Bij elkaar opgeteld kom het neer op 400 miljoen kilo.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Energiewinning

Ook de energie die uit de slurrie gewonnen wordt is nuttig. "Waterschap Rivierenland gebruikt die energie voor de waterzuivering. Maar in feite kun je dus ook je huis verwarmen op energie van luiers." 

Joost Reek, hoogleraar scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit hoe dat werkt. "Je moet je voorstellen dat je van al het afval waar nog energie in zit, die energie eruit kunt halen. Met tuinafval kun je dat bijvoorbeeld doen door het te verbranden, te vergassen of er onder hoge druk olie van te maken."

Poep

Ook uit poep kan energie gehaald worden. "Je kan bijvoorbeeld groene energie halen uit de ontlasting van olifanten. Alleen daar hebben we er natuurlijk niet veel van in Nederland. Uit koeienmest kan ook energie gehaald worden. Er zijn bacteriën die de koeienmest omzetten in methaan: ook een vorm van groene brandstof."

Lees meer over
Editie NL Link in bioAfvalAfvalverwerkingLink in bio